Čekijos užsienio reikalų ministerija tvirtina, kad atviroji rusvųjų anglių kasykla daro neigiamą poveikį aplinkai pasienio regionuose, kurių gyventojai skundžiasi dėl vandens praradimo, triukšmo ir dulkių.

Kasykla yra Lenkijos pietvakariuose, šalia sienos su Čekija ir Vokietija, kuri taip pat skundėsi dėl šio karjero ir jo plėtros.

Čekijos užsienio reikalų ministras Tomašas Petričekas sakė, kad ministerija vasario pabaigoje ar kovo pradžioje pateiks skundą Europos Sąjungos Teisingumo Teismui ir tikisi, kad verdiktas bus priimtas per metus.

„Ilgai mėginau išspręsti šį ginčą nesikreipiant į teismą“, – sakė ministras.

„Taip pat pateiksime pasiūlymą dėl prevencinių priemonių, ir jei teismas pritars, kasybos darbai Turuve turės būti sustabdyti, kol bus priimta nutartis“, – pridūrė T. Petričekas.

Nuo 1904 metų eksploatuojama kasykla daugiausia tiekia anglis vietos elektrinei.

Lenkijos valstybinė energetikos įmonė PGE, kutriai priklauso kasykla ir elektrinė, planuoja kasti anglis Turuve iki 2044 metų.

PGE nori išplėsti kasyklą nuo 25 iki 30 kv. km ir kasti anglis iki 330 metrų gylyje.

Lenkijos klimato ir aplinkos ministerija, nepaisydama Čekijos ir Vokietijos protestų, pernai kovą pratęsė Turuvo kasyklos licenciją šešeriems metams.

Europos Komisija pernai gruodį pareiškė, kad Lenkija nepakankamai įvertino kasyklos poveikį aplinkai ir neteisingai informavo kaimynes apie savo planus.

Tačiau ji pridūrė, kad Čekijos skundai dėl šachtos poveikio geriamo vandens ištekliams nepagrįsti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)