Izraelio energetikos ministras Yuvalis Steinitzas ir jo kolega egiptietis Tarekas El Molla „sutarė tiesti jūrinį dujotiekį nuo „Leviathan“ dujų telkinio iki dujų skystinimo terminalų Egipte“, tvirtino pavardės viešinti nenorėjęs pareigūnas.

„Tuo siekiama padidinti dujų eksportą į Europą per skystinimo terminalus Egipte, atsižvelgiant į augančią gamtinių dujų paklausą Europoje“, – pridūrė jis.

Susitarimas buvo paskelbtas T. El Mollai lankantis Izraelyje, kur jis taip pat susitiko su premjeru Benjaminu Netanyahu ir užsienio reikalų ministru Gabi Ashkenazi.

Energetikos ministrai jų komandos susitiko „išplėsti bendradarbiavimą energetikos srityje“, teigė T. El Molla.

„Leviathan“ dujų telkinys, nutolęs per 130 km į vakarus nuo Viduržemio jūros uosto Haifos, buvo atrastas 2010 m. Telkinyje aptikta 535 mlrd. kub. m gamtinių dujų ir 34,1 mln. barelių kondensato.

„Leviathan“ ir mažesnio „Tamar“ telkinių projektą plėtoja JAV bendrovės „Noble Energy“ ir Izraelio „Delek“ konsorciumas. Pernai įmonės pasirašė 15 mlrd. dolerių vertės 10 metų trukmės sutartį su Egipto bendrove „Dolphinus“ dėl 64 mlrd. kub. m dujų tiekimo.

Izraelis gamtines dujas iš „Leviathan“ telkinio pradėjo išgauti 2019 m. gruodį, o į Egiptą eksportavo pirmąsias dujas jau 2020 m. sausį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)