„Tokia yra naujoji realybė. Ji prieštarauja mūsų bendram tikslui – neįsileisti į mūsų rinką nesaugios energijos“, – pokalbyje su Latvijos ekonomikos ministru Janiu Vitembergu sakė D. Kreivys.

„Leisdami patekti Baltarusijos elektrai į Baltijos šalių rinką ir ją vartodami, toliau finansuojame nesaugios atominės elektrinės statybą. Tai – ne politinis, tai mūsų saugumo klausimas“, – pridūrė ministras, pranešė Energetikos ministerija.

Jis akcentavo, jog ir toliau išlaikant tokį panaudojimą, vien į Lietuvą iš trečiųjų šalių per metus bus importuota iki 7,1 TWh elektros. Pasak Lietuvos ministro, tai bene trys ketvirtadaliai Lietuvos metinio poreikio, ir tai tiesiogiai stabdytų vietinės gamybos bei atsinaujinančios energijos vystymąsi.

Lietuva laikosi pozicijos, kad Latvijos ir Estijos vienašališkai patvirtinta trišalė prekybos su trečiosiomis šalimis metodika neužtikrina Astravo elektros nepatekimo į Baltijos šalis.

Latvijos Vyriausybė deklaravo, kad šalis neprekiaus Astravo elektra, tačiau Lietuva, pasak D. Kreivio, turi įrodymų, kad tai vyksta.

Lietuvos ir Latvijos ministrai taip pat aptarė Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su Europa eigą. Ministrai sutarė, jog visais klausimais būtina išlaikyti Lietuvos ir Latvijos vienybę.

Išsamiai šiuos klausimus ministrai aptars susitikę gyvai, kai tik leis pandemijos sąlygotos aplinkybės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)