Už energetiką atsakinga eurokomisarė Kadri Simson priminė, kad trys Baltijos šalys dar pernai rugpjūtį nusprendė, jog prekyba elektra su Baltarusija bus sustabdyta vos tik AE pradės veikti.

„Ir komerciniai mainai su Baltarusija efektyviai sustabdyti pernai lapkričio 3 dieną, kai elektrinė buvo prijungta prie tinklo. Mes neturime įrodymų, kurie patvirtintų, kad Baltijos šalių rinkai Rusijos parduodama elektra būtų pirkta iš Baltarusijos. Bet atidžiai stebime visą prieinamą informaciją apie prekybos srautus ir toliau tai darysime“, – Europos Parlamento posėdyje kalbėjo K. Simson.

Ji pridūrė, kad fiziniai elektros srautai iš Baltarusijos į Baltijos šalis yra neišvengiami, o šią problemą padėtų efektyviai spręsti desinchronizavimas nuo posovietinio BRELL žiedo, kuriam tebepriklauso Baltijos šalys. K. Simson pabrėžė, kad desinchronizavimui ir kartu sinchronizavimui su žemynine Europa EK jau skyrė 1 mlrd. eurų.

Energetikos ministras Dainius Kreivys teigia, kad Lietuva už Astravo AE pagamintą elektrą jau sumokėjo apie 4 mln. eurų, o per metus ši suma sieks 120 mln. eurų, jei prekyba tarp Rusijos ir Latvijos toliau vyks tokia pat apimtimi.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ir elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ trečiadienį paskelbė, jog per sausį, kai Astravo AE pradėjo komercinę gamybą, Baltijos šalių prekyba elektra su Rusija, išskyrus Karaliaučiaus sritį, išaugo 3,5 karto.

VERT pirmininkas Renatas Pocius pabrėžė, kad Latvijos ir Estijos vienašališkai patvirtinta prekybos su trečiosiomis šalimis metodika neužtikrina Baltarusijoje pagamintos elektros nepatekimo į Baltijos šalis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)