Jis tvirtina, kad Latvija informacijos apie Astrave pagamintos elektros srautus neturi ir jos negavo iš Lietuvos.

„Negavome jokių skaičiavimų, todėl negalime komentuoti tų procentų. Esame atviri gauti tokią informaciją ir pasirengę apie tai diskutuoti. Bet kokiu atveju, kas yra svarbu, kad mes sujungiame dvi skirtingas temas į vieną. Kiek suprantu, iš esmės kalbama apie komercinį srautą, bet ministras kalba apie fizinius srautus“, – teigė Latvijos ministerijos atstovas.

„Galiu tik pastebėti, kad apie fizinius srautus negalime kalbėti, nes jie priklauso nuo fizikos dėsnių. Neturime galimybių to sustabdyti. Todėl, jeigu srautas į Lietuvą atkeliauja per BRELL žiedą, tai lemia fizikos dėsniai. Nepaisant to, kad mes ar kiti partneriai norime tai sustabdyti, tai neįmanoma“, – komentavo E. Šaicans.

Jis taip pat nurodė, kad Latvijoje šiuo metu veikianti sistema neleidžia baltarusiškai elektrai patekti į Baltijos šalis, nes praėjusių metų pabaigoje Latvija priėmė sprendimą ir viešai paskelbė ketinanti nepirkti baltarusiškos elektros energijos. Kad to būtų pasiekta, anot E. Šeicans, ministrų kabinetas ėmėsi ir atitinkamų veiksmų.

„Įtvirtinome reglamentą ir mūsų operatorius sukūrė sistemą, kuria naudodamiesi reguliuojame elektros, tekančios Baltijos šalyse, regiono patikrinimą. Ši sistema, mūsų supratimu, įrodo, kad visa elektra, patenkanti į Baltijos valstybes, yra sugeneruota Rusijoje. Žinoma, negalime eliminuoti fizinių srautų, kurie, kaip minėjau pradžioje, lemiami fizikos dėsnių. Bet ką galime pasakyti, tai kad mūsų sistema yra įrodymas, kad elektra, kuri patenka iš kitų šalių, sugeneruota Rusijos pajėgumų“, – sakė E. Šeicans.

Jo teigimu, šiuo metu Latvijoje naudojama sistema yra dviejų žingsnių, kurie abu leidžia patvirtinti, kad elektros energija yra sugeneruota ir patenka iš Rusijos. Tokią informaciją Latvijos operatoriui pateikia ir Rusija. Dėl šios priežasties jis atmeta kaltinimus, kad Latvija prekiavo Astravo AE pagaminta elektros energija.

„Šiuo metu neturime jokių įrodymų, kad elektra sugeneruota ne Rusijoje“, – tvirtina E. Šeicans.

Vis dėlto jis dar kartą pabrėžia – negalima užtikrinti, kad baltarusiškos elektros fizikinis srautas nepateka į Lietuvą ar kitas Baltijos valstybes, nes jis gali tekėti BRELL žiedu.

„Mes sakome, kad ant sienos su Rusija ir Lietuva mes kontroliuojame patenkantį elektros srautą. Tai reiškia, kad patenkantis komercinis perteklinis elektros energijos kiekis iš Rusijos yra sugeneruotas Rusijoje, ne Baltarusijoje. Bet negalime pasakyti, ar elektronai mūsų laiduose atkeliauja iš Rusijos ar Baltarusijos, nes fizikos dėsniai yra fizikos dėsniai ir mes negalime jų pakeisti“, – sako E. Šaicans.

BNS šią savaitę rašė, kad energetikos ministro Dainiaus Kreivio teigimu, pusė į Lietuvą patekusios ir suvartotos trečiųjų šalių elektros pastaruoju metu buvo pagaminta Astravo AE, o Lietuva už Astravo elektrą jau sumokėjo beveik 4 mln. eurų. Pasak ministro, 77 mln. kilovatvalandžių į Lietuvą pateko per pastarąsias 10 dienų, kai Astravo jėgainė dirbo stabiliai.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Laurynas Kasčiūnas skaičiuoja, kad baltarusiška elektra sudaro apie 12 proc. viso Lietuvoje suvartojamo elektros kiekio.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)