Pasak jos, paaiškėjo, kad jėgainė negalėtų veikti efektyviai ir patikimai, todėl „Ignitis gamyba“ ir elektrinę įrenginėjusi „Ignitis“ sutarė statybų nebetęsti.

„Įrengus apie 70 proc. plūduriuojančios saulės jėgainės konstrukcijos, paaiškėjo, kad rinkoje esančių plūdurų gamintojų sistemos nėra tinkamos ypač sudėtingoms Kruonio HAE aukštutiniame baseine vyraujančioms sąlygoms, kurioms didelę įtaką daro vandens lygio svyravimai, specifinės itin stiprios jėgos bangos bei kiti meteorologiniai reiškiniai“, – rašoma pranešime.

Pasak jo, stipri bangų mūša dalį įrangos išardė, o vėjas trukdė greitai surinkti atsiskyrusias dalis. Be to, eksperimento metu paaiškėjo, kad pavojų sukelia ir baseine susidarantys sūkuriai ir srovės, taip pat – ant elektrinės komponentų susiformuojantis ledas.

„Įvertinus minėtas priežastis ir aplinkybes buvo priimtas sprendimas eksperimentinio projekto nebetęsti“, – teigia „Ignitis gamyba“.

Saulės elektrinės Kruonio HAE

Neatmetama, kad prie šios idėjos įgyvendinimo bus grįžta ateityje, tačiau tam reikėtų sulaukti naujų technologinių sprendimų.

Bendra projekto vertė siekia 239 tūkst. eurų (be PVM). „Ignitis“ įmonei „Ignitis gamyba“ kompensuos patirtus kaštus, dėl to ji dar derasi su viena projekto partnerių – Nyderlandų bendrove „Profloating“.

Sprendimą stabdyti statybas bendrovės ketvirtadienį aptarė su Lietuvos verslo paramos agentūra, kuri iš dalies jį finansuoja. Dėl to, ar projektas bus stabdomas visa apimtimi, įskaitant ir įvairius susijusius tyrimus, bus apsispręsta artimiausiomis savaitėmis.

Pirmojo etapo metu buvo numatyta įrengti mažos galios (apie 60 kW) elektrinę, kurios konstrukcija prisitaikytų prie kintančio baseino vandens lygio, būtų atspari bangavimui ir ledui. Vėliau turėjo būti sprendžiama dėl galimybės plaukiojančia saulės modulių konstrukcija uždengti visą 300 ha ploto HAE aukštutinį baseiną.

„Ignitis gamybos“ teigimu, projekto metu gauta daug vertingų žinių ir duomenų, kurie bus naudingi svarstant galimus panašius projektus ateityje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)