Ketvirtadienį Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje R. M. Stasiūnaitienė sakė, kad ankstyvojo radiacinio perspėjimo sistema apima 43 stotis, matuojančias jonizuojančios spinduliuotės lygį ore, ir 3 vandens radiacinio matavimo stotis.

„Ankstyvojo perspėjimo stočių administravimą perėmėme nuo sausio 1 dienos ir, padarę reviziją, konstatavome, kad vienos stoties reikia ties Vilniumi, nes atsidėti tik vienai stočiai ties Buivydžiais yra rizikinga. Kol kas per mėnesį nesikreipėme dėl papildomų lėšų“, – sakė laikinoji Radiacinės saugos centro vadovė.

Pasak jos, vienos tokios stoties kaina yra apie 200 tūkst. eurų.

„Yra poreikis plėsti vandens stotis, ir mes įvertinome tą galimybę, naujos stoties kaina yra apie 200 tūkst. eurų“, – sakė R. M. Stasiūnaitienė.

Jos teigimu, diskusijos, kaip apsaugoti Neries upės baseine esančias vandenvietes nuo galimo užterštumo Astravo atominės elektrinės (AE) avarijos atveju, pradėtos 2015 metais.

„Diskusijos, kaip apsaugoti vandenvietes, esančias šalia Neries, nuo galimo užterštumo avarijos atveju pradėtos 2015–2016 metais. Tokių vandenviečių Vilniaus miesto savivaldybėje, kurios gali būti paveiktos radioaktyvios taršos, buvo 11, šiandien 5 iš jų nenaudojamos, dvi yra Kauno miesto savivaldybės vandenvietės ir viena – Jonavos rajono“, – nurodė laikinoji centro vadovė.

„Pagal hidrogeologų atliktą studiją, jeigu būtų radioaktyvioji Neries tarša, tai vandenvietes, kurios yra šalia Neries, artimiausios nuo Baltarusijos, (tarša – ELTA) pasiektų maždaug per 10–12 valandų, po kelių valandų – kitas Neries vandenvietes, tačiau vanduo prasiskiestų ir tarša tiek Jonavą, tiek Kauną pasiektų šiek tiek mažesnė“, – teigė R. M. Stasiūnaitienė.