„2016 metais, kiek mokėjo gaminantis vartotojas, matome, kad kainos buvo mažesnės, bet kainos skirtumas, kuris skirtas investicijoms atpirkti (tarp gaminančio ir buitinio vartotojo – ELTA), išlieka panašaus lygio, tarp 6,5–7 centų už kilovatvalandę. Iš esmės investicijos atpirkimo prasme gaminantiems vartotojams kaina nėra suprastėjusi ir nepablogėjusios sąlygos“, – Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje teigė D. Jasas.

„Ką verta pažymėti, kad per 4 paskutinius metus technologijos atpigo daugiau nei 40 proc. Tai turbūt vienas iš prisidėjimo prie bumo skatinimų yra technologijos atpigimas“, – pridūrė jis.

Jis pažymėjo, kad gaminantys vartotojai šiandien prie skirstymo tinklų infrastruktūros išlaikymo prisideda apie ketvirtadalį mažiau nei įprastas buitinis vartotojas.

„Kainų skirtumas tarp elektros energijos kainos, kurią moka įprastinis vartotojas ir gaminantis vartotojas, išlieka 2,5 karto. Vystytojų skaičiavimais, nutolusių gaminančių vartotojų atsipirkimas su ES parama – 7 metai“, – teigė D. Jasas.

Sausį elektros energiją iš atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) gaminančių vartotojų skaičius siekia 8699, skelbė VERT.

Gaminančių vartotojus skaičius išaugo beveik 2,5 karto, palyginti su praėjusių metų pradžia. Nuo 2019 metų pradžios – beveik 7,5 karto.

Augant gaminančių vartotojų skaičiui, didėja ir bendra įrengtoji elektrinių galia. Šių metų sausį ji siekia 89,472 MW.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)