Jam ketvirtadienį 66 balsais už, dviem prieš, septyniems nariams susilaikius pritarė EP Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos (ITRE) komitetas. Visas EP ketina balsuoti dėl šios rezoliucijos vasario 8-11 dienomis rengiamoje plenarinėje sesijoje, teigiama EP pranešime.

„Jėgainė yra vystoma kaip geopolitinis Baltarusijos ir Rusijos projektas, o jos statyba ir būsimas veikimas yra galimos grėsmės šaltinis Europos Sąjungai ir jos narėms saugumo, sveikatos ir aplinkosaugos požiūriu“, – rašoma tekste.

Jame nurodomas apgailestavimas dėl skuboto komercinio elektrinės naudojimo, suplanuoto kovą, ir pabrėžiama, kad visos Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) saugumo rekomendacijos turi būti įgyvendintos prieš jėgainei pradedant komercinę veiklą.

Dokumente pažymima, kad EP nariai yra susirūpinę, jog skubus jėgainės pridavimas eksploatacijai neatitinka aukščiausių tarptautinių aplinkosaugos ir branduolinės saugos standartų, įskaitant ir Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) rekomendacijas.

Parlamentarai išreiškia susirūpinimą dėl Astravo AE vietos parinkimo 50 kilometrų atstumu nuo Vilniaus ir arti kitų Europos Sąjungos šalių – Lenkijos, Latvijos ir Estijos.

„Nepaisant bendro Baltijos šalių sutarimo nutraukti komercinius elektros mainus su Baltarusija, vis dar įmanoma elektrai iš šios šalies patekti į Europos Sąjungos rinką per Rusijos tinklą“, – konstatuojama tekste.

Rezoliucijos projekte Europos Komisija kviečiama įvertinti ir pasiūlyti priemones sustabdyti elektros mainus su Baltarusija, laikantis tarptautinės prekybos ir kitų taisyklių, taip užtikrinant, kad „Astravo elektrinėje pagaminta elektra nepatektų į Europos Sąjungos energijos rinką, kol Estija, Latvija ir Lietuva tebėra prijungtos prie BRELL tinklo“.

Europarlamentarai taip pat atkreipė dėmesį į Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su žemynine Europa spartinimo svarbą ir pabrėžia, kad Astravo AE jokiu būdu negali pakenkti Estijos, Latvijos ir Lietuvos desinchronizavimuisi nuo BRELL.

Europos Komisija raginama glaudžiai bendradarbiauti su Baltarusija, kad AE komercinės veiklos pradžia būtų sustabdyta, kol bus iki galo įgyvendintos visos ES testavimo nepalankiausiomis sąlygomis rekomendacijos ir atlikti visi būtini saugos patobulinimai, o kaimyninės šalys – tinkamai apie tai informuotos.

Europarlamentarai pabrėžia, kad AE projektas įgyvendinamas nepaisant Baltarusijos piliečių ir nevyriausybinių organizacijų protestų, taip pat didelio incidentų skaičiaus elektrinės statybų ir paleidimo metu. EP komitetas ragina greta elektrinės esančiose valstybėse sukurti išankstinio perspėjimo apie radiacijos pavojų sistemas.

Rezoliucijoje išreiškiamas visiškas solidarumas su Baltarusijos piliečiais ir tų ES šalių, kurios tiesiogiai susirūpinusios Astravo AE statybomis ir veikla, piliečiais bei raginama užtikrinti tolesnį aukšto lygio įsitraukimą iš Europos Sąjungos ir jos institucijų į šį „aukščiausios europinės svarbos“ (ultimate European importance) klausimą.

Jie ketina artimiausiu pateikti klausimą Europos Komisijai apie tai, kokių priemonių ji ketina imtis.

Pasak ITRE komiteto nario, Žaliųjų/ELA frakcijos šešėlinio pranešėjo dėl rezoliucijos Bronio Ropės, pavyko pasiekti, jog šio Lietuvai svarbaus klausimo nagrinėjimo imtųsi įtakingas EP komitetas.

„Rengdami rezoliuciją komitete patyrėme išorinį spaudimą tekstą silpninti, tačiau sėkmingai jį atlaikėme. Labai svarbu, kad rezoliucijoje aiškiai įvardijama, jog Astravas negali pradėti veikti komerciškai tol, kol visos ES saugumo ekspertų rekomendacijos nėra visiškai įgyvendintos“ – ketvirtadienį išplatintame pranešime sakė europarlamentaras B. Ropė.

„Tikiuosi, kad šis reikalavimas išliks ir rezoliucijos tekstą tvirtinant jau visam Europos Parlamentui“, – pridūrė jis.

Europos Komisijos (EK) Energetikos departamento direktoriaus pavaduotojas Massimas Garribba (Masimas Gariba) sausio viduryje kalbėdamas ITRE komitete patikino, kad Europos Sąjungoje nevyksta prekyba Astravo AE elektra.

„Nuo lapkričio pradžios visi komerciniai elektros mainai (su Baltarusija – BNS) yra nutrūkę laikantis bendro Baltijos šalių susitarimo. Jokia elektra iš Baltarusijos elektros sistemos šiuo metu nėra komerciškai prekiaujama (exchanged) su Europos Sąjunga“, – sakė jis.

ITRE komiteto posėdyje jis teigė, kad nors Latvija ir toliau prekiauja elektra su Rusija, bet prekyba baltarusiška elektra nevyksta.

Jis priminė, kad Komisija aktyviai dalyvauja Baltijos šalims toliau tęsiant diskusijas dėl trišalių veiksmų prekiaujant elektra su trečiosiomis šalimis, tai yra, su Rusija.

Pareigūno teigimu, ENSREG turėtų jau artimiausiu metu pateikti streso testų ir saugumo situacijos vertinimą – tai numatoma padaryti iki Astravo AE komercinio paleidimo, kuris gali vykti kovą. Vasarį streso testų vertinimo misija (peer review team) ketina apsilankyti jėgainėje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)