„Kritimas kainų, pavyzdžiui, prognozuojamas, sausumos vėjo atveju, tas levelized cost of electricity, yra numatomas 15 proc. mažėjimas, ir prognozuojama, kad jau 2028 metais šis rodiklis jūrinio vėjo ir sausumos vėjo jisai jau susikirs ir tos technologijos jau taip tarpusavyje daug nebekonkuruos“, – nuotoliniame žurnalo „Valstybė“ surengtame forume „Vilnius GreenTech“ antradienį kalbėjo Daiva Garbaliauskaitė.

Ji, be to, tikino, kad jūros vėjo jėgainių efektyvumas yra didesnis nei sausumos.

„Vėjo energetikos galia jūroje yra kur kas didesnė negu sausumoje ir vėjas jūroje žymiai tiksliau ir tolygiau prognozuojamas negu sausumoje, ir tai leidžia pasiekti 90-95 proc. gamybos per metus laiko, lyginant su sausuma, kur rodikliai yra mažesni. Vėjo elektrinės jūroje dirba maksimalia galia apytiksliai du tris kartus daugiau negu sausumoje“, – sakė ji.

Viceministrė priminė, kad planuojamas 700 megavatų parkas jūroje patenkintų apie ketvirtadalį šalies elektros poreikio, o jam planuoja pasiruošti iki 2025 metų.

„Iki 2025 metų bus atlikti visi parengiamieji veiksmai, kurie yra reikalingi tam, kad šis vėjo parkas galėtų atsirasti. Tai yra, bus atlikti ir viešieji pirkimai, ir tyrimai, ir dugno tyrimai, ir teritorijų planavimo veiksmai, ir taip pat infrastruktūra bus pasiruošusi šitam projektui“, – atsakydama į klausimą, kada numatoma skelbti aukcioną – 2023 metais ar vėliau, sakė viceministrė.

Praėjusią savaitę kalbėdama apie terminus ji teigė, kad jie „maksimaliai bus išlaikomi“ ir, kur įmanoma, paspartinti.

Seimui pateiktos kelių įstatymų pataisos, leisiančios Baltijos jūroje įrengti 700 MW galios vėjo elektrinių parką. Jame būtų pagaminama iki 3 TWh elektros per metus. Parkas būtų statomas beveik 30 km nuo kranto nutolusioje jūros teritorijoje.

Įstatymų paketas, numatantis pirmąjį aukcioną surengti 2023-iaisiais, sugrįžo išvados į Vyriausybę, o ją, pasak viceministrės, ketinama pateikti dar Seimo pavasario sesijoje.

Skaičiuojama, kad daugiau negu 1 mlrd. eurų vertės projektas sukurtų per 1,3 tūkst. darbo vietų, o biudžetas gautų beveik 9 mln. eurų su darbo mokesčiais susijusių pajamų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)