„Deja, tenka pripažinti, kad priemonės, kurių Lietuva iki šiol ėmėsi, neužtikrina elektros iš Baltarusijos nepatekimo į mūsų šalies rinką. Kad šias problemas spręstume kompleksiškai, yra kuriama komisija prie Vyriausybės.

Sinchronizaciją reikia spartinti, nes dalis projektų šiandien vėluoja. Taip pat gamybos vystymo klausimai derintini tarp įvairių institucijų, todėl šiuos klausimus planuojame spręsti komisijoje, o visą medžiagą, sprendimus šiai komisijai pateiks darbo grupė“, – žurnalistams kalbėjo D. Kreivys.

Ministras taip pat teigė ketinantis išsiųsti laišką Latvijai dėl bendradarbiavimo užtikrinant baltarusiškos elektros blokavimą.

„Šią savaitę išeis mano laiškas Latvijos ministrui su kvietimu bendradarbiauti rengiant naują trišalę metodiką“, – teigė jis.

„Elektra į Lietuvą patenka per mūsų pjūvį su Baltarusiją, ne per Latviją. Tik pinigai išeina per Latviją. O elektra, kuri fiziškai atiteka į Lietuvą, ji niekur neišteka, suvartojama būtent Lietuvoje“, – pridūrė jis.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Energetikos ministerijos siūlymui sudaryti Vyriausybės komisiją ir jai pavesti koordinuoti klausimus, susijusius su elektros energetikos sistemos sinchronizacijos projekto įgyvendinimu ir priemonėmis, skirtomis apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių, primena ELTA.

„Teikiame nutarimą dėl šios komisijos sudarymo ir komisijos poreikis yra ypač aktualus, atsižvelgiant į tai, kad, pradėjus veikti Astravo branduolinei elektrinei, būtina efektyviai spręsti elektros patekimo iš trečiųjų šalių užkardymo ir energetikos sistemos patikimo veikimo klausimus, taip pat valdyti sinchronizacijos projekto įgyvendinimo iššūkius“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį sakė energetikos ministras D. Kreivys.

Pasak ministro, komisijai vadovautų ministrė pirmininkė, joje dirbtų Energetikos, Aplinkos, Finansų, Užsienio reikalų, Žemės ūkio, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos, Valstybinės atominės energetikos inspekcijos atstovai, taip pat įmonių, kurios susijusios su energetikos sistema – „EPSO-G“, „Ignitis“, ir „Litgrid“, vadovai.