Pasak jos, sinchronizavusi savo elektros sistemą su žemynine Europa Lietuva sistemą valdys savarankiškai, o kasmet numatoma prie tinklo prijungti vis daugiau atsinaujinančių energijos šaltinių.

„Sistemos patikimumui užtikrinti nepakaks tradicinių priemonių, todėl prieš porą metų nutarėme išbandyti, kokias galimybes mums gali suteikti baterija, kurią nusprendėme įrengti Vilniaus transformatorių pastotėje. Šiuo metu baigiame paruošiamuosius darbus ir laukiame atvykstančios įrangos, su kuria galėsime eksperimentuoti“, – pranešime sako „Litgrid“ inovacijų vadovas Audrius Baranauskas.

Pagrindinė įranga – 1 MW galios ir 1 MWh talpos baterijų sistema – į Vilniaus pastotę bus pristatyta šių metų antrąjį ketvirtį. Įrengus bateriją, antroje šių metų pusėje numatomas skirtingų sistemos funkcijų testavimas.

„Įkrovimo metu baterija elektros tinkle veikia kaip vartotojas, o iškrovimo – kaip gamintojas. Perdavimo sistemos operatoriui tai padeda valdyti galios balansą ir sistemos dažnį – nuolat užtikrinti, kad pagamintos ir suvartotos energijos kiekis sutaptų“, – sako A. Baranauskas.

Baterijų įrangos tiekėja – kompanijų „Siemens“ ir AES valdoma elektrotechninės įrangos bendrovė „Fluence“, kurios pagrindinė būstinė yra JAV.

2019-ųjų gruodį BNS jau skelbė, kad „Litgrid“ su Kauno rajono statybos įmone „Stiemo“ pasirašė baterijų įrengimo sutartį. Projekto vertė siekia beveik 1,4 mln. eurų, jį įgyvendinti ketinama per dvejus metus.

Projekto specifikacijoje nurodoma, kad preliminari kaupiklio vieta yra Vilniaus transformatorių pastotė J. Tiškevičiaus gatvėje.

Sinchronizuotis su žemynine Europa ir desinchronizuotis nuo posovietinės IPS/UPS sistemos (vadinamojo BRELL žiedo) Lietuva, Latvija ir Estija planuoja iki 2025 metų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)