Vilniaus apygardos teismas laikinąsias apsaugos priemones gruodžio 23 dieną pritaikė konkurso dalyvio Energetikos tinklų instituto prašymu, BNS pranešė teismas.

Pastaroji prašė panaikinti lapkričio 20 dienos „Litgrid“ sprendimą pripažinti laimėtoja įmonių „Empower-Fidelitas“ ir Empower“ grupę, panaikinti sudarytą pasiūlymų eilę bei įpareigoti „Litgrid“ atnaujinti konkurso procedūras.

„Litgrid“ BNS pranešė, kad sutartis su laimėtoja kol kas nepasirašyta. Įmonė šiuo metu sprendžia, ar skųs teismo sprendimą, ar naudosis kitomis Civiliniame kodekse numatytomis teisėmis.

Nutartis per 7 dienas gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

Apygardos teismo nuomone, nesustabdžius konkurso procedūrų ir teismui pripažinus „Litgrid“ sprendimus ar veiksmus neteisėtais, įmonė galimai turėtų atlyginti žalą, o jeigu sutartis jau sudaryta, tektų spręsti su jos galiojimu susijusius klausimus.

„Tai neabejotinai reikštų, jog perkančiosios organizacijos lėšos būtų leidžiamos neracionaliai“, – BNS pranešė teismas.

Teismo teigimu, konkurso objektas nėra susiję su išskirtinėmis, neatidėliotinomis, ypač skubiomis ir itin svarbiomis aplinkybėmis, kurios sukeltų didelę žalą „Litgrid“ ar visuomenei.

44 km ilgio 330 kV elektros perdavimo linijos Kruonio HAE–Bitėnai statybos projektas, kurio dalis yra ir linijos Jurbarkas-Bitėnai rekonstrukcija, yra svarbus Baltijos šalių tinklų sinchronizavimui su žemynine Europa. Jo rangos konkursą „Litgrid“ paskelbė šių metų liepą.

Linijų Klaipėda-Grobinė ir Jurbarkas-Bitėnai rekonstrukcija būtina norint suformuoti naujas linijas Darbėnai-Bitėnai ir Kruonio HAE-Bitėnai. Jos sustiprins perdavimo tinklą vakarų Lietuvoje ir užtikrins patikimą veiklą, nutiesus jūrinę jungtį su Lenkija „Harmony Link“ ir atsijungus nuo Kaliningrado elektros perdavimo sistemos.

„Litgrid“ teigimu, dabartinis vakarų Lietuvos tinklas, integravus „Harmony Link“ taptų apkrautu, todėl jį reikia ne tik atnaujinti, bet ir paruošti naujas jo atkarpas darbui su Vakarų Europa sinchroniniu režimu.

Abiejų linijų rekonstrukcijos projektavimą planuojama užbaigti 2022 metų pradžioje, o rangos darbus įgyvendinti iki 2023 metų vidurio.

Sinchronizacija yra svarbiausias Baltijos šalių energetinio saugumo projektas, kurio vertė sieks iki 1,65 mlrd. eurų. Projektas bus įgyvendintas 2025 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)