10 mlrd. eurų vertės dujotiekio tiesimo darbai buvo atnaujinti gruodį Vokietijos vandenyse, pernai dėl JAV sankcijų juos tekus beveik metams sustabdyti.

Šiomis 2019 metų pabaigoje JAV prezidento Donaldo Trumpo patvirtintomis sankcijomis buvo pagrasinta įšaldyti projekte dalyvaujančių bendrovių turtą ir įvesti vizų apribojimų jų darbuotojams.
Antradienį paskelbtame pranešime jūrininkams Danijos jūrų laivybos administracija sakė, kad dujotiekio tiesimo darbai Danijos vandenyse prasidės sausio 15 d.

Pasak institucijos, aplink vamzdynų klojimo vietas ir statybų laivus bus draudžiama „nesankcionuota laivyba, nardymas, inkarų nuleidimas, žvejyba ir darbai jūros dugne“.

„Nord Stream 2“ projektą prižiūrinčio konsorciumo atstovas spaudai sakė negalintis patvirtinti šių detalių ir teigė nesantis „įgaliotas pateikti detalių apie statybos darbus“.

D. Trumpo administracija jau kurį laiką pažeria kritikos Vokietijai ir kitoms Europos valstybėms dėl jų priklausomybės nuo Rusijos energijos išteklių, o pats prezidentas yra pavadinęs didžiausią Europos ekonomiką Vokietiją „Rusijos belaisve“.

Nors kontrolinį „Nord Stream 2“ akcijų paketą valdo Rusijos dujų koncernas „Gazprom“, tarptautiniame bendrovių konsorciume taip pat dalyvauja tokios Europos įmonės, kaip Vokietijos „Wintershall“ ir „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“ ir Jungtinės Karalystės (JK) bei Nyderlandų „Royal Dutch Shell“.