Laidoje „Piniginiai reikalai“ „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) Paslaugų tarnybos vadovas Renaldas Radvila pasakojo, kad iš mžadaug 98 tūkst. namų ūkių, kurie patenka į pirmąjį etapą, nepriklausomą tiekėją pasirinko apie 87 proc. Apie 12,7 tūkst. vartotojų turėjusių pasirinkt tiekėją to dar nepadarė.

Iš visų namų ūkių, tai yra iš viso iš 1,6 mln. namų ūkių, kurie turės padaryti savo sprendimą per visus tris etapus, beveik 12 proc. jau pasirinko nepriklausomus tiekėjus.

Elektros tiekėjų pasirinkimo dinamika

Pažeidimų pirmuoju etapu nenustatė

Kaip teigė R. Radvila, nors pačioje pradžioje buvo kalbama apie atvejus, kai tiekėjai nurodydami kainodarą pateikdavo tik elektros energijos tiekimo kainą be reguliuojamos dalies, vėliau tai buvo išspręsta ir klientams jau pateikta galutinė kaina.

Anot pašnekovo, didelių problemų pirmuoju etapu nenustatyta.

„Galbūt buvo vienas kitas pavienis atvejis, kur buvo išskirtinės situacijos, kur buvo deklaruoti labai dideli kiekiai, kurie padarė klientus pirmo etapo vartotojais, nors realiai tą klaidą ištaisius jie persikėlė į antrą ar trečią etapą. Tokie pakeitimai buvo padaryti, bet tikrai du ar trys atvejai nuo viso šimto tūkstančio klientų. Mano vertinimu, kažkokių didelių pažeidimų neturėjome, o tikrąjį efektą, kiek klientai buvo informuoti, kaip jie suprato ir kaip pasirinko, matysime po vasario 10 dienos. Tada, kai gaus pirmas sąskaitas iš savo nepriklausomų tiekėjų, kur irgi galbūt kils tam tikrų klausimų ir galės išsiaiškinti“, – teigė pašnekovas.

Nepasirinkus – brangesnis garantinis tiekimas ir elektros atjungimas

Į pirmąjį etapą patekusiems ir nepasirinkusiems nepriklausomo elektros tiekėjo vartotojams nuo naujų metų bus užtikrintas garantinis tiekimas, tačiau skaičiuojama, kad šis bus brangesnis maždaug 12 proc.

Garantinio tiekimo kaina yra kintanti ir perskaičiuojama kas mėnesį atsižvelgiant į praėjusio mėnesio vidutinę biržos kainą ir ją padauginus iš koeficiento 1,25.

„Iš tiesų garantinio tiekimo kainą sausio pradžioje žinosime. Tada, kada bus gruodžio mėnesio elektros biržos kainos vidurkis, prie kurio bus pridėta 25 proc. marža, kaip numatyta įstatyme. Tai sausio pirmomis dienomis mes žinosime tikslią garantinio teikimo kainą“, – pridūrė R. Radvila.

Pasak jo, didesnė garantinio tiekimo kaina numatyta įstatyme tam, kad paskatintų vartotoją dalyvauti rinkoje ir pasirinkti nepriklausomą tiekėją, siūlantį geresnę kainą.

Garantinis tiekimas bus teikiamas iki šešių mėnesių. Tai reiškia, kad pirmuoju etapu tiekėjo nepasirinkę apie 12,7 tūkst. namų ūkių elektrą turės iki birželio mėnesio. Nepasirinkus ir per šį laikotarpį, kraštutiniu atveju elektra bus atjungta.

„Tikimasi, kad tai pakankamas laikas, kad vartotojas galėtų pasirinkti savo tiekėją. (…) Iš tikrųjų aš tikiuosi nuoširdžiai, kad tie klientai pasirinks ir tokių priemonių, kaip elektros energijos nutraukimas neprieisime“, – laidoje teigė R. Radvila ir pridūrė, kad įstatyminis reikalavimas numato, kad po šešių mėnesių garantinis elektros tiekimas nutraukiamas.

ESO Paslaugų tarnybos vadovas primena, kad vartotojai nepriklausomą tiekėją gali pasirinkti ir dabar, tik tiekimo terminas prasidėtų ne nuo sausio pirmos dienos, o nuo vasario pirmos dienos.

Renaldas Radvila

„Net iš tų šiandien pasirinkusių nepriklausomą tiekimą turime 1,5 tūkst., kuriems tiekimas prasidės nuo vasario pirmos dienos. Vieną mėnesį jiems bus užtikrinamas garantinis, o nuo vasario pirmos jau nepriklausomas iš jų pasirinkto tiekėjo.

Yra trijų savaičių terminas per kurį sutvarkomi visi formalumai ir pradedamas tiekimas. Iš esmės data, kurią reikėtų atsiminti arba žinoti – mėnesio dešimta diena. Jeigu pasirinkimas padarytas iki tos dienos, tai elektros energijos tiekimas arba naujojo tiekėjo sutartis įsigalioja nuo kito mėnesio pirmos dienos. Jeigu tai iki sausio 10, tada nuo vasario pirmos, jeigu iki vasario 10 dienos, tai nuo kovo pirmos ir t.t.“, – paaiškino R. Radvila.

Kiti metai palies 730 tūkst. namų ūkių

Antrasis elektros rinkos liberalizavimo etapas prasideda jau 2021 metais. Į jį patenka gyventojai, kurie suvartoja daugiau nei 1000 kWh per metus. Daugiausia tai – daugiabučių gyventojai, taip pat mažesnių ar energetiškai efektyvesnių namų savininkai.

Kaip sako R. Radvila, skaičiuojama, kad Lietuvoje yra apie 730 tūkst. tokių namų ūkių.

Kaip informuoja ESO, aktyvesnis pasirinkimų laikas prasidės vasarą. Iki 2021 m. rugpjūčio 1 dienos, vartotojai patekę į šį etapą gaus pranešimą iš visuomeninio tiekėjo. jeigu patekote į antrąjį etapą, gausite pranešimą iš visuomeninio tiekėjo. Iki 2021 m. rugpjūčio 31 dienos vartotojai turės apsispręsti, ar pasidalinti savo elektros energijos naudojimo duomenimis su elektros energijos tiekėjais. O iki 2021 m. gruodžio 10 dienos šie namų ūkiai turės pasirinkti nepriklausomą tiekėją.

„Visuomeninio tiekimas jiems bus nutraukiamas 2022 metų sausio 1 dieną, tai iki to laiko reikia padaryti pasirinkimą. Pagal šios dienos statistiką turime jau 60 tūkst. namų ūkių, kurie padarė savo pasirinkimą, tai maždaug 8 proc.

Aktyvioji fazė pagal įstatyme numatytus terminus startuoja antroje metų pusėje, bet jau ir dabar klientai aktyviai renkasi ir priima sprendimus dėl nepriklausomo tiekimo. Iš esmės sutartį galima padaryti jau ir dabar, užsitikrinant tiekimą nuo sausio 1 dienos, ateičiai, nebūtina, kad tiekimas prasidėtų dabar“, – sako R. Radvila.

Jis pamini, kad klientai bus informuojami asmeniškai – elektroniniu paštu, įprastu paštu – apie tai, kad pateko į antrąjį etapą ir turi pasirinkti nepriklausomą tiekėją.

„Lygiai taip pat duomenų atidavimas, tai reiškia, kad antrojo etapo klientų duomenys bus perduoti tiekėjams, kurie pasirašė visas sutartis, sutvarkė formalumus dėl duomenų apsaugos. Jie atitinkamai galės siūlymus pateikti ir susisiekti su klientais“, – teigė ESO atstovas.

Be to, sudarytą sutartį su elektros tiekėju bus galima bet kada keisti ir pasirinkti kitą tiekėją. Tik reikėtų atidžiai perskaityti sutartį, ar nenumatomi papildomi įsipareigojimai, kaip baudos nutraukiant sutartį anksčiau laiko. Anot R. Radvilos, kol kas sutartyse to nenumatyti, bet kaip bus ateityje – nežinia.

„Šiandieną tos sutartys, kurios pasirašinėjamos su klientais, tiekėjai netaiko sankcijų. Kiek teko studijuoti sąlygas, tai yra 30 dienų terminas, per kurį yra įspėjama apie nutraukimą ir sutartis nutraukiama. Jei pamatėte arba geresnį pasiūlymą rinkoje, arba netenkina jūsų tiekėjo paslaugos, aptarnavimas, ar dar kažkas, esate laisvi pasirinkti ir išmigruoti pas naująjį tiekėją.

Jei imtume analogiją tokią, kokią turime telekomunikacijos paslaugų rinkoje, gali atsirasti tokie prisirišimai ar įsipareigojimai nenutraukti sutarties, bet tai priimamas sprendimas pačio kliento ir tiekėjo. Šiandieną tie įsipareigojimai daugiau iš tiekėjų pusės, kad jie įsipareigoja tam tikrą laikotarpį tiekti elektros energiją už sutartą kainą“, – nurodo R. Radvila.

Šiuo metu Lietuvoje privačius elektros vartotojus aptarnauja ir pasiūlymus jiems teikia aštuoni nepriklausomi tiekėjai: „Birštono elektra“, „EGTO Energija“, „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Ignitis“, „Inregnum“, „Perlas Energija“ ir „Vilniaus elektra“. Platesnė informacija apie tiekėjus skelbiama čia.

Trečiasis elektros rinkos liberalizavimo etapas prasidės 2022 metais, į jį pateks suvartojantys iki 1000 kWh elektros energijos per metus, namų bendrijos, būsto administratoriai ir visi likę vartotojai.

Elektros rinkos liberalizavimas yra vienas iš Lietuvos įsipareigojimų Europos Sąjungai. Estijoje elektros energijos tiekimo rinka visiškai liberalizuota 2013 metais, Latvijoje 2015 metais, Švedijoje 1996 metais, Suomijoje 1997 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (711)