Baltarusija ir toliau ignoruoja branduolinės saugos bei aplinkosaugos standartų reikalavimus, ir tai yra absoliučiai netoleruotina“, – pranešime teigė D. Kreivys.

Pasak jo, Lietuva ir toliau sieks, kad nesaugios atominės elektrinės Lietuvos pasienyje nebūtų naudojamos.

Ministras taip pat ragina Europos Komisiją nedelsiant pateikti pasiūlymą dėl Europos Sąjungos lygio mechanizmo nesaugios elektros importo stabdymui, tačiau taip pat pabrėžia, jog Lietuvos žmonių saugumą užtikrinti galima tik tada, kai Astravo atominė elektrinė (AE) neveiks.

Pasak pranešimo, lapkričio 3-ąją pradėjusi veikti Astravo AE jau buvo susidūrusi su gedimais ir darbo trikdžiais, kurie rodo nepakankamą įrangos bei statybos darbų kokybę. ES ekspertų paskelbtos saugos gerinimo rekomendacijos taip ir nebuvo įgyvendintos.

EK ir ENSREG ekspertų delegacija antradienį atšaukė vizitą į Astravo AE. Aukšto lygio ekspertų misija į Baltarusiją turėjo vykti trečiadienį, kur planavo vertinti, kaip AE sekasi įgyvendinti pagrindinius ES branduolinės saugos reikalavimus.

ES vadovai praėjusį penktadienį pakvietė Komisiją sukurti mechanizmą, suteikiantį įrankius užkirsti kelią nesaugios elektros patekimui į ES rinką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)