Įgyvendinant „Šiaurės pašvaiste“ pavadintą projektą, ketinama surinkti Norvegijos pramonės įmonių išskirtą anglies dioksidą ir įleisti jį į geologinius darinius, esančius 2 600 metrų žemiau jūros dugno lygyje. Šiuose dariniuose anglies dioksidas liktų visam laikui.

Iš pradžių planuojama nuo 2024 metų surinkti ir sukaupti 1,5 mln. tonų anglies dioksido per metus, o vėliau apimtis galėtų būti padidinta net iki 5 mln. tonų per metus.

Kitą dieną po to, kai Norvegijos įstatymų leidėjai pritarė projekto įgyvendinimui, vyriausybė antradienį sutiko finansuoti 80 proc. 650 mln. eurų siekiančių projekto pirmojo etapo išlaidų.

„Anglies dioksido surinkimas ir laikymas yra svarbūs siekiant Paryžiaus susitarimo tikslų“, skirtų apriboti pasaulinės temperatūros kilimą mažinant anglies dioksido išmetimą, pareiškė Norvegijos naftos ir energetikos ministrė Tina Bru.

Didžiulės minėtos technologijos išlaidos iki šiol stabdė anglies dioksido surinkimo ir saugojimo projektų įgyvendinimą, nors pastaraisiais metais buvo paskelbta nemažai susijusių planų.

Visgi nors ši technologija gali padėti dekarbonizuoti sunkiąją pramonę, daugelis aplinkosaugininkų mano, kad tai klaidingas sprendimas, nes jis pateisintų taršios pramonės egzistavimą.

Projekto partnerėmis taps Norvegijos naftos ir dujų įmonė „Equinor“, Prancūzijos „Total“ bei Anglijos ir Nyderlandų milžinė „Shell“.

Iš pradžių suskystintas anglies dioksidas bus surenkamas iš vienos cemento gamyklos ir laivu nugabentas į įleidimo vietą.

Vėliau numatoma pradėti rinkti Oslo atliekų deginimo stoties išskiriamą anglies dioksidą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)