Anot jo, K. Simson apie ENSREG vizito atšaukimą antradienį informavo Europos Parlamento Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitete. Aukšto lygio ekspertų misija į Baltarusiją turėjo vykti trečiadienį, kur planavo vertinti, kaip Astravo atominėje elektrinėje sekasi įgyvendinti pagrindinius ES branduolinės saugos reikalavimus.

„Baltarusija atsisakė bendradarbiauti, įgyvendinant pagrindinius ES keliamus saugumo reikalavimus branduolinei energetikai. Vargu ar ENSREG galės paskelbti galutines išvadas sausio mėnesį, negalėdami nuvykti į Astravą (...) Tikiuosi, tai bus itin žadinantis skambutis Europai“, – pranešime sakė B. Ropė.

Baltarusijos energetikos ministerija anksčiau skelbė, kad ENSREG ekspertai gruodžio 16–18 dienomis lankysis Baltarusijos AE statybvietėje, toliau vertinant po 2018 metais atlikto testavimo nepalankiausiomis sąlygomis parengtą nacionalinį veiksmų planą. ENSREG, 2017–2018 metais įvertinusi Astravo AE testavimo nepalankiausiomis sąlygomis rezultatus, neaptiko grėsmių saugumui, bet pateikė papildomų rekomendacijų.

Lietuva teigia, kad netoli sienos pastatytoje Astravo atominė elektrinėje nėra laikomasi saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų.

Neseniai žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad elektrinėje buvo pažeista avarinio aušinimo sistema ir sugedo keli įtampos transformatoriai. Minskas teigia, kad jokių ypatingų incidentų nebuvo.

ES vadovai praėjusį penktadienį pakvietė Europos Komisiją sukurti mechanizmą, suteikiantį įrankius užkirsti kelią nesaugios elektros patekimui į ES rinką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)