Tai numatyta „Rafako“ restruktūrizavimo plane, kuriam ketvirtadienį pritarė bendrovės kreditoriai. Planą dar turės patvirtinti restruktūrizavimo bylą bendrovei iškėlęs Lenkijos teismas, per Varšuvos biržą pranešė „Rafako“.

Skelbta, kad Lenkijos bendrovė Lietuvos statybininkams liko skolinga apie 15 mln. eurų.

„Rafako“ buvo VKJ biokuro deginimo įrenginių statybos projekto generalinė rangovė. Jėgainę baigianti statyti „Ignitis grupė“ maždaug 150 mln. eurų vertės sutartį su „Rafako“ nutraukė spalio pradžioje.

Lietuvos įmonės „Tilsta“, „Montuotojas“, „Axis Tech“, „Kaefer“, „Ulava“ ir „Elektrėnų energetikos remontas“ bendromis jėgomis ketina siekti apmokėjimo už jau atliktus darbus. Vien šioms įmonėms „Rafako“ skola siekia apie 11 mln. eurų.

„Ignitis grupė“ BNS negalėjo pasakyti, kiek subrangovų turėjo „Rafako“, nes pagal sutartį ji esą privalėjo informuoti grupę tik apie didžiausius savo subrangovus, kurių buvo apie 30.

Lietuvos bendrovės yra priskirtos antrai „Rafako“ kreditorių grupei. Restruktūrizavimo planas numato, kad 60 proc. skolos joms bus grąžinta per penkerius metus, lygiomis dalimis mokant kas tris mėnesius (iš viso 20 mokėjimų).

Dar 20 proc. skolos bus išmokėta naujai išleidžiamomis „Rafako“ akcijomis, kurios bus platinamos nominalia verte.

Tai reikia, kad penktadalis skolos, arba maždaug 3 mln. eurų, Lietuvos statybų bendrovėms nebus grąžinta.

„Rafako“ restruktūrizavimo byla iškelta rugsėjį. Lenkijos įmonė Vilniaus kogeneracinės jėgainėje buvo atsakinga už biokuro deginimo įrenginių statybą, todėl darbai nuo spalio nevyksta, o patys įrenginiai, numatoma, bus baigti statyti metais vėliau nei planuota – 2022-ųjų pabaigoje.

„Ignitis grupė“ žada, kad naujo rangovo konkursas bus paskelbtas artimiausiu metu.

Vilniaus kogeneracinės jėgainės statyba kainuos apie 350 mln. eurų, iš kurių „Rafako“ pagal sutartį turėjo būti sumokėta apie 150 mln. eurų. „Ignitis grupė“ BNS teigė, kad Lenkijos įmonė atliko darbų už 107 mln. eurų, tiek jai ir buvo sumokėta.

„Ignitis grupė“ teigia, kad nutraukus sutartį su „Rafako“, tai neturi įtakos atliekų deginimo įrenginių statybai – šios dalies derinimo darbai vyksta pagal planą.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos (iki 140 mln. eurų), Europos investicijų banko paskolos (iki 190 mln. eurų) bei nuosavomis grupės lėšomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)