Latvijos Ekonomikos ministerija primena, jog visų trijų valstybių perdavimo sistemos operatorės kartu su ministerijomis dalyvaujant Europos Komisijai parengė bendrą „kompromisinę metodiką“ pekybai, kai pradės veikti Astravo atominė elektrinė (AE).

„Šiame procese mes nuosekliai laikėmės sprendimų ir principų, dėl kurių kartu sutarė Baltijos šalys po pusantrų metų derybų. Bet mes tebesame pasirengę tęsti konstruktyvias diskusijas, – BNS komentavo ministerijos Energijos rinkos ir infrastruktūros departamento direktoriaus pavaduotoja Liga Rozentale (Lyga Rozentalė).

Pasak jos, Latvijai pradėjus prekiauti su Rusija, iš karto pradėti taikyti elektros kilmės sertifikatai arba garantijos.

„Rusijos atsakingos institucijos pateikia sertifikatą, kuris patvirtina, jog iš Rusijos importuojama joje pagaminta elektra. Šis mechanizmas taip pat prižiūrimas mūsų teisės aktų, patvirtintų vyriausybės lapkričio pradžioje“, – tikino L. Rozentale.

Ji sakė, kad Latvija ir Estija nesidera dėl naujos dvišalės metodikos.

„Mes jau turime gerai funkcionuojančią metodiką, dėl kurios susitarė trys Baltijos šalys. Tai leidžia mums išlaikyti status quo prekyboje su trečiosiomis šalimis iki 2025 metų. Nėra jokių papildomų diskusijų dėl kitų metodikų“, – aiškino L. Rozentalė.

Astravo AE elektra neprekiaujanti Lietuva kol kas nėra patvirtinusi trišalės metodikos – ją kritikuoja rinkos reguliuotoja, rinkimus laimėję konservatoriai bei jų kandidatas į energetikos ministrus Dainius Kreivys.

Jie tikina, kad į Lietuvą iš Baltarusijos patenkančia fizine elektra prekiaujama Latvijoje, todėl už ją sumoka ir Lietuvos vartotojai.

Kadenciją baigiantis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius neseniai paprašė Latvijos diplomatijos vadovo tęsti diskusijas dėl prekybos elektra.

URM laikosi nuomonės, jog, kol visos trys Baltijos šalys nepatvirtino naujos metodikos, galioja 2018 metais suderinta trišalė metodika. Pagal ją pradėjus veikti Astravo AE ir Lietuvai nutraukus prekybą su Baltarusija, Latvija ir Estija taip pat turėtų neprekiauti su Rusija, išskyrus Karaliaučiaus sritį, su kuria toliau prekiauja Lietuva.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) lapkritį pranešė netvirtinsianti naujos metodikos, nes ji neužkerta kelio Astravo elektrai patekti į Lietuvos rinką, be to, ji didina elektros srautą iš Rusijos į Baltijos šalis.

Įgyvendindama vadinamąjį „antiastravinį“ įstatymą Lietuva, Baltarusijai lapkričio 3 dieną į sistemą įjungus Astravo AE, iš karto nutraukė prekybą elektra su šia šalimi, nors abi šalis jungiančios linijos ir toliau perduoda fizinius elektros srautus. Latvija lapkričio 5-ąją pradėjo prekiauti su Rusija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)