Tyrimus atliks Lenkijos „Mewo“, Gdynės jūrų universiteto ir Lietuvos bendrovės „Garant Diving“ konsorciumas – su juo abiejų šalių elektros perdavimo sistemų operatorės „Litgrid“ ir PSE pasirašė sutartį, pranešė „Litgrid“.

Darbus ketinama pradėti dar šiemet, o baigti kitų metų trečiąjį ketvirtį. Įmonės atliks jūros dugno geofizinius ir geotechninius tyrimus būsimoje kabelio trasoje ir pateiks informaciją, būtiną kabelio tiesimo ir apsaugos strategijai.

Pasak Lietuvos operatorės, ataskaita taip pat padės nustatyti tam tikrų objektų, pavyzdžiui, sudužusių laivų, nesprogusių sprogmenų ar kitų jūros dugne esančių pavojingų nuolaužų buvimo vietą.

„Mewo“ yra atlikusi jūros dugno tyrimus vėjo jėgainių parkams, vamzdynams ir telekomunikacijų kabeliams.

Šiuo metu PSE ir „Litgrid“ atlieka „Harmony Link“ teritorijų planavimą ir poveikio aplinkai vertinimą, ruošia dokumentus kabelio ir keitiklių stočių statybos konkursams.

„Harmony Link“ bus 330 km ilgio, iš kurių 290 km bus jūrinė dalis. Kabelis sujungs Žarnoviecų pastotę Lenkijos Pomeranijos regione su Darbėnų pastote Kretingos rajone.

Apie 680 mln. eurų vertės aukštos įtampos nuolatinės srovės (HVDC) 700 MW galios liniją tikimasi baigti tiesti 2025 metais.

Viso sinchronizavimo projekto vertė – apie 1,6 mlrd. eurų. Didžiąją dalį lėšų skiria Europos Sąjunga.

„Harmony Link“ bus antroji elektros linija tarp Lenkijos ir Lietuvos: nuo 2016 metų veikia „LitPol Link“, kuri jungia Elko ir Alytaus pastotes.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)