„Litgrid“ teigimu, elektros energijos kaina minimu laikotarpiu siekė 33,8 euro už megavatvalandę (MWh). Ji buvo penktadaliu žemesnė nei praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Vidutinė kaina Latvijoje ir Estijoje buvo atitinkamai 33,7 ir 33,3 euro už MWh.

„Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius sako, kad praėjusi savaitė elektros rinkoje buvo permaininga.

„Vėjo generacija visose Baltijos šalyse išaugo beveik 4 kartus, o Lietuvoje – daugiau nei 5, tai sumažino kainas ir išstūmė iš rinkos brangesnes šilumines elektrines, o naktimis valandinės kainos laikėsi vos aukščiau 0 eurų už MWh. Tuo pačiu penktadienį susiklostė situacija, kai vykstant remontui Švedijos tinkluose, Švedijos pietinėse kainų zonose pritrūko generacijos ir pralaidumo iš šiaurinės šalies dalies“, – pranešime cituojamas L. Varanavičius.

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę augo 2 proc. ir siekė 252 gigavatvalandes (GWh). Elektros gamyba Lietuvoje augo 17 proc., o vietos elektrinės užtikrino 46 proc. šalies elektros energijos suvartojimo. Bendrai Lietuvoje per savaitę buvo pagamintos 116 GWh elektros energijos.

Šiluminės elektrinės praėjusią savaitę pagamino 23 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos. Vėjo jėgainės pagamino 43 proc., hidroelektrinės – 19 proc., kitos elektrinės –13 proc. elektros energijos. Gamyba šalies hidroelektrinėse, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš savaitę, augo 36 proc., gamyba vėjo jėgainėse augo 429 proc., šiluminėse elektrinėse gamybos apimtys augo mažėjo 55 proc., o kitų elektrinių gamyba mažėjo 10 proc.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos augo 5 proc. Per „LitPol Link“ į Lenkiją buvo nukreipta 86 proc. Lietuvos eksportuojamos elektros, per Latvijos pjūvį buvo nukreipta 9 proc. elektros srauto. Eksportas iš Lietuvos per „NordBalt“ jungtį sudarė 5 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)