„Lietuvos branduolinės saugos ekspertai įvertinę gedimus konstatavo, kad jie tikrai neturi įtakos radioaktyvių medžiagų pasklidimui aplinkoje. Tuo pačiu neturi įtakos dėl radioaktyviosios taršos Lietuvos teritorijoje. Tą patvirtino ir ankstyvojo perspėjimo stočių rodmenys, kurie gamtinio jonizuojančiosios spinduliuotės fono Lietuvoje nei sekmadienį, nei vakar, nei šiandien nefiksuoja“, – antradienį kalbėjo R. Stasiūnaitienė.

Pasak Radiacinės saugos centro laikinosios direktorės, situacija yra stebima nuolat, jei kiltų pavojus, būtų pranešama iš karto. Ji ragina nevartoti kalio jodido tablečių negavus oficialių rekomendacijų taip elgtis.

„Šalia sienos su Baltarusijos Respublika sutankintas ankstyvojo perspėjimo stočių tinklas ir tie rodmenys yra pastoviai stebimi – septynias dienas per savaitę, 24 valandas. Todėl, jeigu padidėtų gamtinės jonizuojančiosios spinduliuotės fonas, tikrai radiacinės saugos centro specialistai jus informuotų ir būtų pasakyta, kaip reikia elgtis.

Taip pat turiu informacijos, kad suintensyvėjo jodo pirkimas vaistinėse arba pasiėmimas pagal išrašytus el. receptus. Ruošiantis galimoms avarijoms Baltarusijoje AE tikrai reikia pasiimti tą jodą, kuris paskirtas Lietuvos gyventojams 100 km atstumu nemokamai. Tačiau to jodo gerti tikrai nereikia tol, kol Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nepateiks rekomendacijų. Jokiais būdais negalima naudoti nei joduotos druskos, nei papildų, kurie turi jodo. Taip pat jodo tirpalų. Skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo gali tik kalio jodido tabletės apsaugoti, kurios geriamos tuo atveju, kai SAM rekomenduoja.

Jei bus bet koks padėjimams tikrai galiu užtikrinti kad Lietuvos žmonės iš karto bus informuoti. Reikia tikėti tik oficialiai skelbiama informacija“, – kalbėjo ji.

Vakar „Litgrid“ BNS pranešė, kad nuo sekmadienio vidurdienio Astravo AE nebegamina elektros. Vėliau pranešta, kad Astravo AE sprogus keliems įtampos transformatoriams viename iš agregatų, susijusiame su generatoriumi, sekmadienį Astravo AE nustojo gaminti elektros energiją.

„Reaktoriaus saugumui tokie incidentai įtakos neturi. Bet jei transformatoriuje buvo gaisras, Baltarusijos AE paleidimą pramoniniam eksploatavimui teks atidėti tokiam laiko tarpui, kuris reikalingas įrangai suremontuoti“, – rašė belatom.by.

Kaip rašo Elta, Baltarusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovas spaudai Vitalijus Novickis patikino, jog incidentas Baltarusijos atominėje elektrinėje – ne jo žinybos kompetencijoje, nes „200 proc., kad gaisro ten nebuvo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)