„Buvo suderėta nauja metodika, kuri, mūsų (URM – ELTA) nuomone, turėjo dvi problemas. Pirma didžiulė problema buvo, kad ji neužtikrino anti-Astravo įstatymo įgyvendinimo, bet antra problema buvo, kad iš principo ta metodika vedė link didėjančios prekybos su trečiosiomis šalimis. Tai ilgalaikėje perspektyvoje, mūsų galva, galėjo sutrukdyti visam sinchronizacijos procesui“, – teigė A. Zananavičius.

Anot jo, šiai dienai Lietuvoje galioja senoji, 2018 metais patvirtina metodika.

„Turime pripažinti faktą, kad jokios naujos metodikos oficialiai galiojančios nėra ir šiandien galioja 2018 metų metodika. Užsienio reikalų ministerijos nuomonė visą laiką ir buvo, kad ta metodika galioja tol, kol ji nebus pakeista arba kol nepasitrauks iš jos Latvija arba Estija“, – „Lietuvos politikos forume“ DELFI TV sakė A. Zananavičius.

Energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno teigimu, galimybė, kad Latvija ir Estija pasitrauktų iš metodikos, buvo visą laiką.

„Ką ir sakėme prieš metus, iš trišalės metodikos Latvija ir Estija gali pasitraukti ir tiesiog negali vienu metu egzistuoti dvi metodikos. Ką padarė būtent Latvija ir Estija, patvirtino jų reguliatorius naują metodiką ir jiems patvirtinus naują metodiką, automatiškai jiems šita metodika (2018 metų – ELTA) nebegalioja. Taip, galime konstatuoti faktą, kad Lietuvoje 2018 metų metodika galioja, bet ji neturi didesnio efekto tol, kol nebus patvirtinta nauja“, – „Lietuvos politikos forume“ sakė Ž. Vaičiūnas.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkė Inga Žilienė kiek anksčiau sakė, kad politinis trijų Baltijos šalių susitarimas dėl baltarusiškos elektros energijos nepirkimo kelia klausimų dėl jo įgyvendinimo. Anot jos, metodikos projektas yra tobulintinas.

„Litgrid“ Sistemos valdymo centre antradienį 11.06 val. užfiksavus duomenis, rodančius elektros gamybą AE, „Litgrid“ nuo 11.38 val. nustatė 0 megavatų pralaidumą komerciniam elektros srautui iš Baltarusijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)