Tai reiškia, kad Latvija ir Estija negali prekiauti elektra per savo jungtis su Rusija.

Pasak Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT), antradienį pradėjus veikti Astravo atominei elektrinei (AE), turi galioti senoji, 2018 metais patvirtinta metodika, pagal kurią Baltijos šalių pralaidumai prekybai su Rusija ir Baltarusija, išskyrus Karaliaučiaus sritį, yra nulis megavatų.

Tarybos teigimu, nuo Astravo AE veiklos pradžios antradienį tiek Lietuvos „Litgrid“, tiek Latvijos ir Estijos operatoriai taiko 2018 metų metodiką ir neprekiauja nei su Rusija, nei su Baltarusija.

VERT informavo Baltijos šalių operatorius, Europos Komisiją bei elektros biržą „Nord Pool“, kad nauja trišalė metodika įsigalios tik tuomet, kai ją bus patvirtinę visų trijų šalių reguliuotojai.

VERT dėl šios metodikos projekto iki lapkričio 5 dienos konsultuojasi su rinkos dalyviais. Kada jis bus svarstomas komisijoje, kol kas neaišku.

Estijos perdavimo operatorė „Elering“ pranešė, jog prekyba elektra su Rusija per Latvijos-Rusijos jungtį, kurios pralaidumas – beveik perpus mažesnis nei Lietuvos-Baltarusijos jungties, prasidės lapkričio 5-ąją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)