„Iš techninės pusės labai natūralu, Baltijos šalys yra deficitinės šalys, o atsiradus dideliam generacijos šaltiniui šalia mūsų sienos, iš tikrųjų fiziškai – pabrėžiu, fiziškai, ne komerciškai, elektra tekės į deficitines zonas. Fizikos dėsnių mes pakeisti negalime“, – žurnalistams antradienį sakė „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius Giedrius Radvila.

„Didelis generacijos šaltinis šalia Lietuvos reikšmingai darys įtaką fiziniams srautams“, – pridūrė jis.

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) reiškė susirūpinimą, kad pagal parengtą naują trišalę prekybos su trečiosiomis šalimis metodiką rusiškos elektros srautas Lietuvoje netgi išaugtų.

Tačiau energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas klausė, kodėl VERT tokius nuogąstavimus išreiškė tik pastaruoju metu.

„VERT dalyvavo procese su Europos Komisija, Baltijos šalių perdavimo operatoriais nuo pat metų pradžios. Formaliai jau paskutiniai metodikos variantai buvo pateikti rugsėjo mėnesį, bet tie skaičiai ir koeficientai buvo puikiausiai žinomi. Tai čia turbūt atviras klausimas vertinti, kodėl tik šiuo momentu VERT atliko tokius skaičiavimus“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

Lietuvos reguliatorius iki šiol nepatvirtino naujos metodikos, nes jos projektas esą neužtikrina, kad baltarusiška elektra nepateks į Lietuvos rinką, todėl turi būti tobulinamas. Tuo metu Latvija ir Estija praėjusią savaitę metodiką patvirtino.

VERT nuomone, skaičiuojant pralaidumus prekybai su Rusija, turėtų būti įvertinamas fizinis srautas iš Rusijos per Latvijos ir Estijos jungtis, tačiau neįskaičiuojama Lietuvos-Baltarusijos fizinė jungtis.

Daugiausia diskusijų kelia galimybė, kad Astravo elektra į bendrą rinką pateks per Latvijos ir Rusijos jungtį bei linijų tarp Lietuvos ir Baltarusijos naudojimas.

Lietuvai ir Baltarusijos jungties maksimali galia dabar siekia 1300 megavatų (MW), o Latvijos-Rusijos – 900 MW, tačiau jei būtų patvirtinta trišalė metodika ir pagal ją pritaikytas papildomas 0,62 koeficientas, jos galia sumažėtų iki maždaug 600 MW.

„Litgrid“ antradienį paskelbė, kad Baltarusija pradėjo elektros gamybą Astravo AE. Iškart po to Lietuva nustatė nulinį pralaidumą komerciniam elektros srautui iš Baltarusijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)