„Mes susipažinome su naujomis rekomendacijomis pagal JAV PEESA įstatymą, kurias Jungtinių Valstijų Valstybės departamentas paskelbė spalio 20-ąją. (...). Bet kokios sankcijų grėsmės „Nord Stream 2“ projektui veikia jame dalyvaujančius Vakarų Europos rangovus ir investuotojus. Jei jos bus įvestos, sankcijos tiesiogiai paveiks daugiau nei 120 bendrovių iš daugiau nei 12 Europos valstybių“, – teigiama Šveicarijoje registruotos bendrovės „Nord Stream 2 AG“ pranešime.

Kaip jau buvo skelbta, JAV administracija antradienį išplėtė ribojamąsias priemones „Nord Stream 2“ projektui, siekdama neleisti jo užbaigti.

JAV Valstybės departamentas perspėjo, jog 2019-ųjų pabaigoje įvestos ribojančios priemonės „Nord Stream 2“ bus taikomos taip pat ir įmonėms, kurios teiks paslaugas ar finansavimą atnaujinti ar pertvarkyti įrangą laivuose, kurie galėtų dalyvauti projekte.

Baltijos jūros dugnu tiesiamas „Nord Stream 2“, ties 94 proc. jo įgyvendinimo įstrigęs 10 mlrd. eurų vertės projektas, padvigubintų Vokietijai, Europos didžiausiai ekonomikai, pristatomų rusiškų dujų apimtis.

Šis projektas jau seniai atsidūrė Jungtinių Valstijų, kritikuojančių Europos šalis dėl jų priklausomybės nuo Rusijos tiekiamos energijos, taikiklyje.

2019-ųjų gruodžio 20-ąją JAV prezidentui Donaldui Trumpui paskelbus sankcijas „Nord Stream 2“, šio dujotiekio tiesimas Šveicarijos bendrovės „Swiss Allseas“ trimis specialiais laivais buvo nedelsiant nutrauktas.

Liepą abeji JAV Kongreso rūmai patvirtino gynybos biudžeto projektą, kuris apima sankcijų „Nord Stream 2“ išplėtimą – įmonėms, kurios yra įsitraukusios į jo užbaigimą. Visų pirma, projekte numatytos sankcijos už vamzdynų tiesimo laivų pardavimą, nuomą ar perdavimą, taip pat ir tarpininkavimą tokiuose sandoriuose, tokių laivų draudimą ir perdraudimą, jų techninį modernizavimą bei sąlygų tam sukūrimą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)