Pranešimai gauti iš Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ir Baltarusijos Ekstremaliųjų situacijų ministerijos (ESM), informacija perduota kitoms kompetentingoms Lietuvos institucijoms.

Inspekcijos teigimu, AE paleidimo darbai tęsiami neišsprendus visų saugos klausimų.

VATESI primena, kad rugsėjo 23 dieną laiške Baltarusijos ESM prašė paaiškinti, kokius saugą pagrindžiančius dokumentus licencijos turėtojas turi pateikti prieš kiekvieną paleidimo etapą, norėdamas gauti specialų leidimą (licenciją) ir per kiek laiko ESM turi atlikti išsamią šių dokumentų peržiūrą prieš išduodama tokius leidimus.

„Deja, ESM tokio paaiškinimo nei dėl leidimo atlikti fizikinius eksperimentus minimaliame kontroliuojamame lygyje, nei dėl kitų išduotų bei planuojamų leidimų VATESI dar nepateikė, taip pat neatsakė ir į kitus anksčiau iškeltus aplinkosaugos ir branduolinės saugos užtikrinimo klausimus“, – rašoma VATESI pranešime.

Be kita ko, inspekcija rugsėjį pažymėjo, kad reikia stabdyti Astravo AE pirmojo bloko paleidimo darbus, kol nėra išspręstos ENSREG ir kitų tarptautinių ekspertų nustatytos saugos problemos bei neužbaigta ENSREG atliekama Baltarusijos AE streso testų rezultatų įgyvendinimo nacionalinio veiksmų plano peržiūra.

Inspekcija tąkart kartu pabrėžė besitikinti ateityje laiku gauti visą svarbią informaciją apie sprendimus, susijusius su AE veikla.

Lietuva kritikuoja branduolinio projekto Astrave saugumą ir pasiruošusi boikotuoti jėgainės elektrą. Tuo metu Baltarusija atmeta kritiką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)