Tyrimas dėl to buvo pradėtas 2018 metų balandį.

„Užbaigėme procesą, susijusį su dujotiekio „Nord Stream 2“ tiesimu ir finansavimu. Tyrimas buvo atliktas kruopščiai. Per 30 dienų projekte dalyvaujančios bendrovės turi nutraukti sutartį dėl tiesimo“, – sakė UOKiK vadovas Tomaszas Chrostny.

Tiesa, pabrėžė pareigūnas, bendrovės gali apskųsti tarnybos sprendimą teismui.

„Šių įmonių tikslas buvo vienintelis – finansuoti ir tiesti dujotiekį. Tikslas įgyvendinamas pažeidžiant Lenkijos antimonopolijos įstatymus. Tai yra smūgis, kurį ypač pajus Lenkijos vartotojai. Tai daroma sąmoningai“, – teigė jis.

Pasak UOKiK vadovo, šis tarnybos sprendimas nėra nukreiptas prieš kurią nors konkrečią įmonę.

Lenkijos tarnybos pranešime teigiama, jog „Nord Stream 2“ projekto dalyviams nurodyta nutraukti sutartis jo įgyvendinimo finansavimui.

2016 metų liepą UOKiK, pareiškusi, jog šio Rusijos dujų eksporto koridoriaus esminis pralaidumo padidinimas gali pakenkti konkurencijai dujų rinkoje, blokavo „Nord Stream 2“ bendros įmonės sukūrimą.

Po tokio sprendimo projekto vystymo bendrovės vieninteliu akcininku liko „Gazprom“, o jo partnerės iš Europos įformino savo dalyvavimą neįgydamos projekto akcijų, o tik garantuodamos jo finansavimą ir taip užsitikrindamos finansinę naudą iš jo ateityje.

10 mlrd. eurų vertės projektas „Nord Stream 2“ JAV sankcijų išplėtimo akivaizdoje yra įstrigęs ties 94 proc. įgyvendinimo. Vamzdynas turėtų padvigubinti Vokietijai, Europos didžiausiai ekonomikai, pristatomų rusiškų dujų apimtį.

„Gazprom“ yra vienintelis faktinis „Nord Stream 2“ projektą vystančios bendrovės akcininkas, o jo partnerės šiame projekte – Vokietijos „Wintershall“ bei „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų „Dutch Shell“ – yra finansavimo dalininkės bei būsimos naudos gavėjos.