Energetikos viceministras Egidijus Purlys argumentuoja, kad visas elektros kainos dedamąsias Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) įprastai paskelbia lapkričio pabaigoje, todėl į pirmąjį rinkos liberalizavimo etapą patenkantiems namų ūkiams pasirinkti ir palyginti tiekėjų siūlymus teliks vos 10 dienų.

„Ką planuotume artimiausiu metu daryti ir taip pat kviečiame visas institucijas, dalyvaujančias reguliuojamo tarifo nustatyme, – suteikti daugiau informuotumo ir daugiau laiko gyventojams pasirinkti nepriklausomus tiekėjus turint visas dedamąsias“, – Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje trečiadienį kalbėjo E. Purlys.

Pasak jo, ir patys nepriklausomi tiekėjai dar neturi visos su reguliuojama elektros kainos dalimi susijusios informacijos 2021-iesiems.

„Dėl to mūsų siekis šiuo atveju – suteikti ir tiekėjams, ir vartotojams daugiau laiko su jau patvirtintomis tarifų dedamosiomis, kad tam apsisprendimui laiko būtų tikrai daugiau negu dešimt dienų“, – sakė viceministras.

Elektros kainą galutiniam vartotojui sudaro jos įsigijimo, perdavimo, skirstymo, tiekimo, sisteminių paslaugų bei viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kainos.

Šiuo metu dauguma gyventojų elektrą perka iš „Ignitis grupės“ bendrovės „Ignitis“, o kainą reguliuoja VERT.

Liberalizavus rinką, elektros įsigijimo ir tiekimo kaina, kuri sudaro apie 48 proc. galutinės kainos, nebebus reguliuojama. Kita kainos dalis – elektros perdavimas, skirstymas bei VIAP – toliau liks reguliuojama.

Rinkos liberalizavimas vyksta trimis etapais. Iki gruodžio 10 dienos norimą tiekėją turi pasirinkti daugiau kaip 5 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) per metus suvartojantys vartotojai, vėliau – mažiau suvartojantieji, bet jie gali ir nelaukti.

Svetainėje pasirinkitetiekeja.lt nurodomi penki nepriklausomi elektros tiekėjai gyventojams: „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Inregnum“, „Perlas Energija“, „Ignitis“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)