VERT pirmininkė Inga Žilienė sako, kad kai kurie tiekėjai vartotojams nurodo perpus mažesnę kainą nei dabartinė.

„Esame pastebėję, kad nepriklausomi tiekėjai pateikia tik dalį informacijos apie galutinę elektros energijos kainą, pateikiama tik tiekimo dedamoji su biržos kaina, kas sudaro tik pusę viso galutinio tarifo. Taip galimai yra sudaromas įspūdis, kad ta kaina, pavyzdžiui, dvigubai mažesnė nei šiuo metu teikiama visuomeninio tiekėjo“, – Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijoje trečiadienį kalbėjo I. Žilienė.

Ji mano, kad būsimiems klientams nepateikiant visos informacijos, kitąmet taryba gali sulaukti daug skundų.

„Jaučiame, kad kitais metais galime sulaukti nemažai skundų dėl to, kad vartotojas neturėjo galimybės susipažinti ar jis nebuvo supažindintas su visa informacija“, – teigė VERT vadovė.

Pasak jos, taryba jau išsiuntė rekomendacijas visiems tiekėjams atkreipti į tai dėmesį.

I. Žilienė taip pat pranešė, kad norėdami pritraukti klientų tiekėjai siūlo daug nuolaidų, nesusijusių su paslauga.

Energetikos viceministras Egidijus Purlys pastebėjo, kad vartotojai skundžiasi iš tiekėjų negalintys per 10 dienų, kaip numato įstatymas, gauti sutarties projekto.

„Kad įsivertintų ne tik bazinius dalykus, kaip kaina, bet ir visas žvaigždutes, sąlygas, išlygas“, – posėdyje teigė viceministras.

„Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) vadovas Mindaugas Keizeris pranešė, kad nepriklausomus elektros tiekėjus jau pasirinko maždaug 22 tūkst. namų ūkių iš daugiau nei 1,6 mln. namų ūkių. Pasak jo, buitiniai vartotojai renkasi iš visų galimų tiekėjų.

„Iki rugpjūčio pabaigos nepriklausomą tiekėją buvo pasirinkę 1,9 tūkst. vartotojų. Didžiulis šuolis įvyko jau rugsėjo mėnesį – rugsėjo 27-osios duomenimis, dar apie 20 tūkst. namų ūkių buvo pasirinkę nepriklausomus tiekėjus“, – teigė ESO vadovas.

„Renkasi visus tiekėjus, tik skirtingomis proporcijomis“, – pridūrė M. Keizeris.

M. Keizerio teigimu, iš 22 tūkst. namų ūkių, jau pasirinkusių nepriklausomus elektros tiekėjus, apie 7,5 tūkst. yra gyventojai, kuriems apsispręsti reikia per pirmą rinkos liberalizavimo etapą.

„Kiti yra iš antro ar trečio etapo arba visai nauji vartotojai, kurie statosi namą ir pirmą kartą renkasi tiekėją“, – aiškino M. Keizeris.

Jis tvirtino, kad kol kas nėra gautas leidimas iš nepriklausomus elektros tiekėjų skelbti, kiek vartotojų juos pasirinko.

Pasak jo, pirkti elektrą iš pasirinktų tiekėjų buitiniai vartotojai galės nuo spalio, lapkričio, gruodžio ar sausio mėnesių.

Per pirmą liberalizavimo etapą nepriklausomą tiekėją iki šių metų pabaigos turi pasirinkti 98 tūkst. buitinių vartotojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)