Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pranešė, kad kai kurie tiekėjai reklamoje nurodo išskirtinai elektros kaip produkto kainą, taip sudarydami įspūdį, jog galutinė kaina bus itin maža.

„Nepriklausomi tiekėjai neužsimena arba neaiškiai užsimena apie tai, kad galutinę kainą vartotojui sudarys ne tik elektros kaip produkto kaina, o ir kitos dedamosios, mokėtinos energijos skirstymo operatoriui – už perdavimo, sisteminių, skirstymo, viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP)", – pranešė taryba.

Kai kurie tiekėjai skirtingai apvalina valstybės reguliuojamos kainos dydžius, taip pat netiksliai įvardija konkrečias dedamąsias (pavyzdžiui, vietoje VIAP nurodo „kita“).

VERT taip pat atkreipia vartotojų dėmesį, kad būtų atidūs dėl asmeninių duomenų teikimo, norėdami gauti iš nepriklausomų tiekėjų pasiūlymą ar sudaryti sutartį.

Tiekimo rinkos liberalizavimas vyksta trimis etapais. Iki šių metų gruodžio 10 dienos norimą tiekėją turi pasirinkti daugiau kaip 5 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) per metus suvartojantys vartotojai, vėliau – mažiau suvartojantys gyventojai, nors jie gali ir nelaukti jiems numatytų etapų.

Šiuo metu dauguma gyventojų elektrą perka iš valstybiniam holdingui „Ignitis grupė“ priklausančios bendrovės „Ignitis“, o kainą reguliuoja VERT.

Įgyvendinus mažmeninės elektros tiekimo rinkos liberalizavimą, elektros įsigijimo ir tiekimo kaina, kuri sudaro apie 48 proc. galutinėje elektros kainoje, nebebus reguliuojama. Kita kainos dalis – elektros perdavimas, skirstymas bei viešuosius interesus atitinkančios paslaugos – toliau liks reguliuojama.

Visuomenės informavimui skirtoje svetainėje pasirinkitetiekeja.lt šiuo metu nurodomi penki nepriklausomi elektros tiekėjai gyventojams: „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Inregnum“, „Perlas Energija“, „Ignitis“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)