Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako apie tai informavęs agentūros generalinį direktorių Rafaelį Grossį (Grosį). Iki rugsėjo pabaigos apie tai bus informuotas ir Minskas, kuriam perspėjimas šiuo klausimu nusiųstas ir anksčiau.

„Dėl 100 megavatų rezervo atsisakymo: nuo Naujųjų metų „Litgrid“ tokio rezervo neteiks Baltarusijos elektrinei, nes būtent BRELL'inio susitarimo ten papildomas protokolas. Mes esame jau įspėję anksčiau Baltarusiją oficialiai. Taip pat teisiškai tą turime padaryti iki rugsėjo pabaigos – „Litgrid“ dar tai atliks ir tiesiog dar papildomai informavau“, – BNS penktadienį sakė Ž. Vaičiūnas.

Šį rezervą Lietuva įsipareigojo teikti pagal vadinamojo BRELL žiedo (Baltarusija, Rusija, Estija, Lietuva ir Latvija), nuo kurio ketina desinchronizuotis iki 2025 metų, susitarimą.

„Visos šalys įsipareigoja teikti po 100 megavatų viena kitai ir tai reiškia, kad Lietuva atsisako būtent rezervo teikimo Baltarusijai ir kartu informuoja visas kitas valstybes. Taip pat mes esame pasirengę susitarti su Latvija ir Estija dėl tarpusavio rezervų apsikeitimo. Bet mūsų pozicija dėl Baltarusijos yra aiški, nes tiesiog tokiu būdu kad nekiltų jokių abejonių ne tik teisinių, bet ir praktinių dėl Lietuvos rezervų naudojimo“, – argumentavo ministras.

Jis teigė, kad „Tatenos“ vadovas apie tai informuotas norint užbėgti už akių galimiems nesusipratimams.

„Nes ir mūsų viešojoje erdvėje vyksta tam tikrų interpretacijų, kad tai (atsisakymas teikti rezervą – BNS) susiję su saugos lygio mažinimu Astravo atominei elektrinei. Rezervai yra ne mūsų problema, ne mūsų klausimas, tai kad nebūtų kažkokių tarptautinių nesusipratimų, šią informaciją taip pat pateikiau ir TATENA generaliniam direktoriui“, – pridūrė Ž. Vaičiūnas.

Energetikos ministro teigimu, per pokalbį su R. Grossiu taip pat paprašyta tarpininkauti užtikrinant Lietuvos reikalavimą, kad informacija apie procesus Astravo AE būtų pateikiama Lietuvai iš anksto.

„Informavau apie VATESI laišką Baltarusijos Nepaprastųjų situacijų ministerijai, kur mes reikalaujame, kad būtų pateikta informacija iš anksto apie visus žingsnius, tai yra, tiek apie energetinį paleidimą, tiek apie fizikinį bandymą, apie komercinio paleidimo datas, nes mes turime žingsnio perspėjimo mechanizmą, bet kaip ligšiolinė praktika buvo, kad iš Baltarusijos gaudavome informaciją dieną iki įvykio“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

„Oficialios informacijos, kad ši elektrinė bus paleista energetiniam bandymui būtent lapkričio 7 dieną, mes kol kas nesame gavę“, – pabrėžė ministras.

Lietuvos Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) šią savaitę paragino Baltarusiją sustabdyti AE pirmojo reaktoriaus paleidimo darbus, kol neišspręstos jo saugumo problemos.

Lietuva kritikuoja branduolinio projekto Astrave saugumą ir pasiruošusi boikotuoti jėgainės elektrą. Tuo metu Baltarusija atmeta kritiką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)