„Šiandieninė situacija tikrai mūsų netenkina. Saulės energetika, kad ir skaičiai gražūs – turime daugiau kaip 7 tūkst. vartotojų, – bet labai daug ką reikia keisti, ir reikia keisti pakankamai radikaliai, pozityviai radikaliai. Toks yra linkėjimas, ir manau, tiktai su tokia ambicija galime pasiekti tai, kuo šiandien pradedama vadinti Lietuva jau pasaulyje, Europoje – kaip saulės energetikos lyderė“, – ketvirtadienį specialiame saulės energetikai skirtame renginyje Vilniuje sakė ministras.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidento Vidmanto Janulevičiaus teigimu, situacija saulės energetikoje per kelerius metus drastiškai pasikeitė. Jis tikisi, kad ateityje Lietuva garsės ne tik kaip finansinėms technologijoms palanki šalis, bet ir išmaniosios energetikos lyderė.

„Lietuva turi ryškų pėdsaką Europos Sąjungoje turėdama savo saulės energetikos pramonę (...) Per pastaruosius ketverius metus, atėjus naujam ministrui ir naujai jo komandai, absoliučiai pasikeitė požiūris (...) Skambame ir skambėsime, tikiuosi, per ateinančius dešimt metų ne tik kaip fintech, bet skambėsime kaip energytech“, – kalbėjo V. Janulevičius.

Ministerijos pristatytoje „Ilgalaikėje gaminančių vartotojų plėtros vizijoje 2.0“ tarp kitąmet numatomų teisinio reguliavimo pakeitimų yra: prijungimo prie tinklo kaštų mažinimas, naujai statomų elektrinių galios skaičiavimas pagal inverterį, o ne modulius, procesų trumpinimas derinant leidimus, procesų supaprastinimas įsirengiant elektrinę ant daugiabučio namo stogo, sąlygų energetinių bendrijų spartesnei plėtrai sudarymas.

„Pasiekėme jau visai kitą situaciją, nes pradžioje, prieš dešimt metų pirmoji elektrinė buvo eksperimentinė, taip galima vadinti. Dabar saulės elektrinės ant mūsų gyventojų namų stogų nieko nestebina“, – sakė ministras.

Energetikos ministerijos pateikiamais duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra apie 7,2 tūkst. gaminančių vartotojų – tris kartus daugiau nei prieš metus ir aštuonis kartus daugiau nei prieš dvejus metus. Gaminančių vartotojų įrengtoji galia per metus išaugo daugiau nei tris kartus ir šiuo metu siekia daugiau nei 66 MW.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)