Anot pranešimo, penktadienį IAE pirmajame bloke pažeistas kuras yra tvarkomas – tokie darbai atliekami pirmą kartą RBMK tipo atominėse elektrinėse.

„Šis procesas išskirtinis tuo, kad jo metu iš aukščiausios kokybės plieno yra gaminami specialūs krepšiai, skirti pažeisto kuro sandėliavimui. Vėliau šie krepšiai su kuru yra talpinami į konteinerius ir transportuojami į saugyklą. Šių unikalių krepšių gamybą atlieka ir kontroliuoja IAE specialistai“, – pranešė IAE.

Iš viso pirmajame bloke yra 182 pažeisto kuro rinklės, antrajame bloke – 185. Visas pažeistas kuras užims 22 konteinerius iš 190.

Pažeisto kuro tvarkymo pirmajame bloke darbai turėtų būti baigti 2021 metų rugpjūtį, antrajame – 2022 metų spalį.

Pažeistas kuras – tai panaudoto kuro rinklės, kurios veikdamos reaktoriuje buvo deformuotos arba turi defektų, dėl kurių buvo galimas tiesioginis kuro granulių kontaktas su vandeniu. Defektai atsirado transportuojant ir atliekant technologines operacijas su kuro rinklėmis – ištraukiant iš reaktoriaus, perkeliant iš reaktoriaus salės į baseinų išlaikymo salę arba kuro rinklių saugojimo išlaikymo baseinuose metu.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) 2017 metų gegužę leido IAE eksploatuoti laikinąją panaudoto branduolinio kuro saugyklą (B1), kai IAE sėkmingai atliko saugyklos karštuosius bandymus ir įrodė, kad yra tinkamai pasirengusi saugiai naudoti saugyklą.

Laikinoji saugykla galės būti naudojama 50 metų, todėl vėliau numatoma pastatyti požeminę saugyklą.

Vėluojant 5-6 metus, už maždaug 193,5 mln. eurų saugyklą pastatė ir įrengė Rusijos kapitalo Vokietijos įmonių „Nukem Technologies“ ir GNS konsorciumas.

IAE uždarymo programa finansuojama iš ES paramos lėšų, Tarptautinio rėmimo ir Ignalinos AE fondų, valstybės biudžeto ir kitų šaltinių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)