„Stabiliai auganti elektros gamyba šią vasarą užtikrino beveik pusę Lietuvos bendro suvartojimo – 48 procentus. O liepos 22 dieną šalyje buvo pagaminta 71 proc. vartotojams reikalingos elektros energijos. Tai – didžiausia dalis per paskutinius septynerius metus“, – pranešime sakė „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius.

Elektros gamybos Lietuvoje augimą lėmė nuo metų pradžios auganti elektros gamyba Lietuvos elektrinėje Elektrėnuose. Pernai ji vidutiniškai sudarė mažiau nei 1 proc. visos šalies elektros gamybos, šių metų pavasarį išaugo iki 12 proc., o vasarą pagamino 42 proc. Lietuvoje generuotos elektros.

Elektros gamyba vėjo jėgainėse vasarą įprastai sumažėja. Šį rugpjūtį buvo pasiektas žemiausias fiksuotas lygis Lietuvoje nuo 2017 metų ir instaliuotų vėjo jėgainių elektros generacija buvo 62 proc. mažesnė nei 2019 metų vidurkis.

Didelės įtakos stabiliam vietinių šiluminių elektrinių darbui turėjo atpigusi nafta ir sumažėjusi gamtinių dujų kaina. Tai leido padidinti elektros energijos gamybą ir taip sumažinti į šalį importuojamos elektros kiekį.

Šių metų vasarą, palyginti su praėjusia, iš užsienio importuojamos elektros kiekis sumažėjo 18 procentų. Keitėsi ir importo struktūra: iš centrinės Rusijos ir Kaliningrado jis mažėjo 31 proc., iš Latvijos paaugo 68 proc., o iš Švedijos siekė didžiausią dalį – 37 proc. viso Lietuvos elektros importo balanso.

Vasarą, kaip įprasta, Lietuvoje elektros vartojimas mažėjo. Palyginti su trimis pavasario mėnesiais, šalies vartotojams prireikė 2 proc. mažiau elektros energijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)