„Susitarta iš esmės, kad mūsų kolegos skolą sumokės. Dabar dirbama šia linkme – derinamas susidariusios skolos dydis, ieškoma finansinių šaltinių. Bendrai kalbant, prisimenant pokalbius su energetikos ir finansų ministrais derybų užkulisiuose, tai turi būti padaryta rugsėjį. Galbūt gausis anksčiau nei mėnesio pabaigoje, bet yra nemažai techninių klausimų“, – sakė Aleksandras Novakas.

Praėjusią savaitę A. Novakas Rusijos vyriausybės delegacijos sudėtyje dalyvaudamas derybose Minske po jų pareiškė, kad Baltarusijos skola už rusiškas dujas išaugo iki 328 mln. JAV dolerių.

Visą Rusijos gamtinių dujų eksportą vamzdynais kontroliuojantis „Gazprom“ pirmąkart apie naują Baltarusijos įsiskolinimą prabilo gegužės pabaigoje. Baltarusijos energetikos ministerija skolą neigė, nors pripažino nesutarimus dėl dujų kainos, atsižvelgiant į jų kaloringumą.

Tuo tarpu Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pavasarį teigė, jog alternatyva rusiškoms dujoms galima kaip ir naftai. Jis tvirtino, kad dujų kaina Baltarusijai tuometinėmis rinkos sąlygomis turi sudaryti 40-45 JAV dolerius už 1 tūkst. kubinių metrų, o ne 127 dolerius, kaip numatyta vasarį pasirašytoje dujų tiekimo 2020 metais sutartyje, kurios Rusija keisti nenori.

Birželio pradžioje Rusijos ir Baltarusijos dujų ginčas pasiekė naują etapą, kai Minskas vėl pareikalavo sumažinti dujų kainą, o Maskva savo ruožtu priminė apie skolą.

A. Lukašenkai šį ginčą, kaip ir daugumą kitų su Maskva, teko skubiai pamiršti po rugpjūčio 9-ąją vykusių Baltarusijos prezidento rinkimų, kurių smarkiai abejotini oficialūs rezultatai, skelbę jo eilinį perrinkimą triuškinama persvara, sukėlė iki šio nesibaigiančius masinius protestus šalyje.

Baltarusija gamtines dujas importuoja tik iš Rusijos, jų per metus gauna apie 20 mlrd. kubinių metrų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)