Šiuo metu pagal patvirtintas koncepcijas konkretizuojami projektų sprendiniai. Teritorijų planavimą numatoma baigti per 2021 metus, o liniją nutiesti ir skirstyklą pastatyti – 2025 metais.

330 kV elektros perdavimo linijos Kruonio HAE-Bitėnai statybos projektas apima dalies dabar esančios linijos Jurbarkas-Bitėnai rekonstravimą iš vienos grandies į dviejų grandžių ir naujos atkarpos nuo linijos Jurbarkas-Bitėnai iki linijos Kruonio HAE-Sovetskas statybą. Mūšos skirstykla bus pastatyta Joniškio rajone, linijų tarp Jelgavos (Latvija), Šiaulių ir Telšių sujungimo vietoje.

„Kadangi sinchronizacija apima ir atsijungimą nuo posovietinės IPS/UPS sistemos, turime pritaikyti tinklą darbui nesinaudojant esamomis tarpsisteminėmis linijomis su Kaliningradu ir Baltarusija. Linija Kruonio HAE-Bitėnai, einanti palei vakarinį šalies pasienį, būtent todėl ir reikalinga“, – pranešime sako „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento direktorė Gerda Krasauskė.

Mūšos skirstykla, anot jos, sprendžia kitą problemą: šiuo metu esantis „T“ formos trijų linijų sujungimas nėra pakankamai patikimas, nes bendras jų ilgis siekia 182 km. Tad kilus sutrikimui vienoje vietoje, atsijungia visos trys linijos. Nauja skirstykla užtikrins patikimesnį elektros tiekimą Šiaurės Lietuvoje.

Tai yra du iš 14 strateginių valstybės projektų, būtinų sinchronizavimo procesui. Šiuo metu „Litgrid“ jau baigė du kitus projektus – pernai buvo išplėsta Bitėnų pastotė, o šiemet – nutiesta nauja 110 kV linija Pagėgiai-Bitėnai.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungti prie žemyninės Europos tinklų numatyta 2025 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)