Projektas parengtas atsižvelgiant į darbo grupės, kurioje dalyvavo valstybės institucijų atstovai ir socialiniai partneriai, rekomendacijas. Projekte numatyta, kad aukcionas įvyks 2023 metais, pranešė Energetikos ministerija.

„Atsižvelgiant į didžiausią vėjo energetikoje turinčių Europos Sąjungos šalių patirtį ir į darbo grupės rekomendacijas, parengti teisės aktai, kurie sukurs aiškią ir skaidrią reguliacinę aplinką vėjo energetikos jūroje plėtrai, užtikrins vienodas konkurencines sąlygas visiems konkurso dalyviams“, – pranešime sakė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Atsižvelgiant į Nyderlandų, Danijos, Vokietijos praktiką, numatoma, kad už perdavimo tinklų įrengimą, prijungiant jūrinėje dalyje esančias elektrines, atsakomybė būtų suteikiama elektros perdavimo sistemos operatoriui.

Įstatyme bus įtvirtintas paramos modelis vėjo energetikai jūroje ir jo nustatymo principai. Kaip ir kitose ES šalyse nustatyta, kad vėjo energetikos plėtra bus finansuojama taikant kainų skirtumo (angl. contract for difference) modelį.

Tam, kad įstatymų projektai įsigaliotų, jiems turi pritarti Vyriausybė ir priimti Seimas. Taip pat ši reguliacinė aplinka turės būti suderinta su Europos Komisija dėl atitikimo valstybės pagalbos gairėms.

Vėjo energetikos Baltijos jūroje koncepcijai šių metų birželį jau pritarė Vyriausybė. Taip pat buvo pritarta 700 MW vėjo elektrinių plėtojimui iki 2030 metų, tam numatant ir konkrečią teritoriją Baltijos jūroje. Tokios galios vėjo elektrinių parkas Baltijos jūroje užtikrins iki 25 proc. metinio Lietuvos elektros poreikio ir sumažins elektros energijos importą.

Lietuvos energetikos agentūra jau pradėjo reikalingus parengiamuosius darbus – specialiojo plano rengimą, strateginių pasekmių aplinkai vertinimą, vėjo matavimą, dugno tyrimus ir poveikio aplinkai vertinimą. Visi šie parengiamieji darbai bus užbaigti iki įstatymo projekte numatytos aukciono datos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)