Iš pradžių buvo numatyta, kad paraiškų priėmimas truks dvi savaites ir baigsis rugpjūčio 24 dieną, tačiau tądien buvo pratęstas dar savaitei iki rugpjūčio 31 dienos imtinai. Planuojama, kad laimėtojai paaiškės spalį.

VERT pirmininkė Inga Žilienė teigė, kad dokumentų teikimo terminas pratęstas pagal procedūrinius reikalavimus, siekiant, kad aukcione „sudalyvautų kuo daugiau dalyvių ir įvyktų konkurencingas aukcionas“. Minimalus reikalavimas įvykti aukcionui yra trys paraiškos.

Ji neprognozavo, ar antrasis aukcionas turės daugiau dalyvių nei pirmasis, kai jų buvo septyni.

„Labai sunku prognozuoti, koks tas skaičius bus po aukciono termino pratęsimo, tačiau realiai, ką mes matome, kad kiekvieną savaitę išduodame leidimus plėtrai ir vėjo energetikai be skatinamojo tarifo. Tai reiškia, kad plėtra vyksta – ir labai intensyvi plėtra (...) Kiekvieną savaitę eina po keliasdešimt tokių sprendimų“, – BNS sakė I. Žilienė.

Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos (LAIEK) prezidentas Martynas Nagevičius prognozuoja, kad aukcione šįkart gali būti mažiau paraiškų, o ir pirmajame aukcione investuotojai esą varžėsi iš esmės ne dėl valstybės paramos, o dėl pirmumo teisės prisijungti prie tinklų.

„Praktiškai čia gaunasi konkursas dėl leidimo prisijungti prie tinklų, o ne dėl kažkokios paramos. Tai jeigu ten yra galimybė tą leidimą gauti be šito dalyvavimo konkurse, tai, matyt, tų galimybių investuotojai ir ieškos“, – BNS sakė M. Nagevičius.

Pasak jo, jeigu aukcione bus dalyvių, tikėtina, kad tai vėl bus vėjo energetikos atstovai.

Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos (LVEA) direktorius Aistis Radavičius sako, kad nėra didelės paskatos dalyvauti aukcione.

„Ta paskata – 3 eurai maksimalus priedas – tikrai neskatina eiti į aukcionus daugiau dalyvių, be to, tai visiškai iš konkurencinės kovos išmeta smulkius ir vidutinius projektus, jie negali konkuruoti su didesniais. Anksčiau buvo atskiri aukcionai – jungiantis prie ESO tinklo ir prie „Litgrid“ tinklo“, – BNS sakė A. Radavičius.

I. Žilienė sako, kad šiuo metu rinkoje susiklostė palankios sąlygos vėjo jėgainių ir saulės elektrinių plėtotojams vystyti atsinaujinančios energetikos projektus be skatinamojo valstybės tarifo. Jos teigimu, jeigu projektai gali atsipirkti rinkos sąlygomis, atitinkamai, ir parama jiems tampa mažesnė.

„Paties aukciono principo pakeitimas įstatyminiu lygmeniu ir buvo toks, kad reikėtų kuo labiau priartinti aukciono sąlygas prie rinkos sąlygų, nes kokios yra matomos tendencijos pastaruoju metu: tai yra ir pačios įrangos, tai yra investicijų kaštų mažėjimas, ir susiklosčiusios palankios kainos biržoje – aišku, išskyrus šių metų pirmą pusmetį, kai kainos biržoje labai nukrito“, – sakė ji.

„Jeigu projektai atsiperka veikiant normaliomis rinkos sąlygomis, tai tokiu atveju parama yra sumažinama“, – aiškino VERT pirmininkė.

Antrasis aukcionas paskelbtas gegužės pabaigoje, jame bus paskirstyta 0,7 teravatvalandės (TWh) metinės gamybos kvota, dalyviai gali konkuruoti dėl 3,02 euro už megavatvalandę priedo prie rinkos kainos. Priedas būtų mokamas 12 metų.

Pirmajame aukcione paskirstyta 0,3 TWh kvota, jį laimėjo užsienio kapitalo bendrovė „Windfarm Akmenė One“. Ji užtikrins visą minėtą kvotą, bet negaus skatinamojo tarifo prie rinkos kainos, nes aukcione dalyvavo pasiūliusi 0 eurų. Šiam aukcionui buvo nustatytas 3,86 euro maksimalus priedas.

Aukcionai yra technologiškai neutralūs, juose gali dalyvauti visos technologijos – saulė, vėjas, biodujos, biomasė. Dalyviai gali teikti siūlymus dėl pageidaujamo kainos priedo, o laimėtojas išrenkamas pagal pasiūlytą mažiausią kainos priedą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)