„Techniškai, kas yra numatyta pagal grafikus dėl sinchronizacijos, maksimaliai optimistinis ir realus terminas yra 2025-ieji metai. Gali būti politiškai kažko nesutaręs, tada gali paspartinti, bet tai yra techniniai sprendimai, kurių įgyvendinimui reikia tiek laiko“, – žurnalistams nuotolinėje spaudos konferencijoje sakė S. Skvernelis.

„Jeigu teoriškai įmanoma, ir taip stengiamasi, kad jis (įgyvendinimas – ELTA) būtų kuo greitesnis, nes turėjo būti padarytas jau prieš kelis dešimtmečius“, – sakė premjeras.

Jis dar kartą pasveikino Latvijos Vyriausybės sprendimą nebeprekiauti elektra iš Baltarusijos, jei bus paleista Astravo atominė elektrinė (AE).

„Latvijos sprendimas yra labai svarbus, ir tikrai galiu pasveikinti tokį jų Vyriausybės apsisprendimą“, – sakė premjeras.

Pasak premjero, šis sprendimas indikuoja, kad bus lengviau susitarti dėl Baltijos valstybių trišalio susitarimo.

„Artėjame prie politinės deklaracijos, kur buvome užstrigę. Paskutiniai įvykiai inspiravo, kad bus dar lengviau susitarti. Yra parengtas jau techninis sprendimas tarp Baltijos valstybių reguliatorių. Manau, kad galime artimiausiu metu tai padaryti (pasirašyti – ELTA) politinę deklaraciją ir kad reguliuotojai pasirašytų bendrą metodiką“, – sakė premjeras.

Antradienį Latvijos ministras pirmininkas Krišjanis Karinis pareiškė, kad Latvija nepirks ir neparduos elektros energijos Baltarusijai, jeigu bus paleista Astravo AE.