„Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento direktorė Gerda Krasauskė sako, kad Darbėnų–Bitėnų linija bus viena svarbiausių vakarų Lietuvos elektros arterijų, nes būtent Darbėnų pastotėje prasidės jūrinė Lietuvos ir Lenkijos jungtis „Harmony Link“.

Statant Darbėnų-Bitėnų liniją, linijos Šyša-Bitėnai, Klaipėda-Šyša ir Klaipėda-Grobinė iš vienos taps dviejų grandžių, o linijos Klaipėda-Šyša ir Klaipėda-Grobinė sujungtos apeinant Klaipėdos transformatorių pastotę.

Rugpjūčio pradžioje patvirtinta projekto strateginių pasekmių aplinkai vertinimo ataskaita ir koncepcija, kurioje numatyta principinė linijos trasa.

Beveik 140 km ilgio linija jungia Kretingos savivaldybėje planuojamą Darbėnų pastotę su Pagėgių savivaldybėje pernai išplėsta Bitėnų pastote. Didžioji linijos dalis po rekonstrukcijos išliks toje pačioje vietoje ir jos apsaugos zonos nesikeis, tačiau bus nutiesta maždaug 12 km ilgio nauja atkarpa ties Klaipėdos pastote, išplečianti esamą arba suformuojanti naują apsaugos zoną.

Darbėnai–Bitėnai – vienas iš 14 Vyriausybės patvirtintų sinchronizavimo projektų, turinčių strateginę svarbą valstybei. Šiuo metu „Litgrid“ jau baigė du iš šių projektų – pernai buvo išplėsta Bitėnų pastotė, o šiemet – nutiesta nauja 110 kV linija Pagėgiai-Bitėnai.

Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, tačiau iki 2025 metų Baltijos šalys planuoja desinchronizuotis nuo šios sistemos ir sinchronizuotis su žemynine Europa.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)