„Lietuva ir toliau tvirtai teigia ir kartoja, kad negalime traktuoti Astravo AE kaip saugaus projekto ir kad Astravo AE yra pradėta ar norima pradėti eksploatuoti neįgyvendinus visų saugumo reikalavimų. Tai nėra priimtina ir tokios elektros pirkti negalime. Šiuo tikslu toliau vyksta konsultacijos ir derybos su Baltijos kaimynais ir tikiuosi, kad vienaip ar kitaip su EK įsitraukimu šį klausimą išspręsime“, – penktadienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Kaip suprantu, Estijos nuostata panaši – galėtume tikėtis kaip galima greičiau šį projektą įgyvendinti, po kurio atkristų daug klausimų, kurie šiandien yra aktualūs ir neduoda mums ramybės“, – pridūrė prezidentas.

Estijos prezidentė po susitikimo pasidžiaugė, kad sinchronizacijos planas sparčiai juda į priekį, nors ir yra neišspręstų klausimų dėl Astravo AE.

„Yra nedaug projektų, kurie laikosi savo grafiko ir biudžeto, bet šis projektas yra vienas jų. Projektas juda gerai, bet nėra išspręstas klausimas dėl elektros pirkimo iš trečiųjų šalių. Šiandien irgi negalėjome priimti jokių galutinių sprendimų. Bet galiu patikinti, kad Estijos interesas yra išspręsti šią problemą. Labai vertinu, kad galiu išgirsti Lietuvos poziciją tiesiai iš Lietuvos prezidento. Turime siekti greito galutinio sprendimo, kad galėtume tęsti kitus Europos projektus“, – sakė K. Kaljulaid.

Anot jos, visos šalys turi bendrą tikslą išeiti iš Rytų elektros žiedo (BRELL).

„Daugiašalių sutarčių sudarymo klausimai yra tokie, kad yra daug įvairių nuomonių ir siekių, visur turime ieškoti kompromisų. Esu įsitikinusi, kad turime bendrą tikslą – kuo greičiau išeiti iš BRELL sistemos ir sinchronizuoti Baltijos šalių elektros tinklus su Vakarų Europos tinklais“, – teigė Estijos prezidentė.

Praėjusį penktadienį į pirmojo Astravo AE bloko reaktorių pradėtas krauti branduolinis kuras. Energetinis Astravo AE paleidimas ir prijungimas prie Baltarusijos elektros energijos sistemos planuojamas ketvirtąjį šių metų ketvirtį.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas antradienį kreipėsi į už energetiką atsakingą eurokomisarę Kadri Simson, ragindamas dėti pastangas, kad Baltarusija realiai įgyvendintų streso testų rekomendacijas ir vykdytų įsipareigojimus bendradarbiauti su ES branduolinės saugos reguliavimo institucija (ENSREG).

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad artėjama prie susitarimo su Baltijos šalimis dėl Astravo AE pagamintos elektros energijos nepirkimo, tačiau jei susitarti vis tiek nepavyktų, pasak premjero, yra planas B.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)