Laiške raginama dėti visas pastangas, kad Baltarusija realiai įgyvendintų streso testų rekomendacijas ir vykdytų įsipareigojimus bendradarbiauti su ES branduolinės saugos reguliavimo institucija (ENSREG), o ENSREG reguliariai vertintų, kaip įgyvendinamas Baltarusijos Nacionalinis veiksmų planas dėl streso testų rekomendacijų įgyvendinimo.

Energetikos ministras Ž. Vaičiūnas savo laiške atkreipė dėmesį, kad nepaisant Baltarusijos ministro pirmininko Roman Golovchenko Rytų Partnerystės lyderių nuotoliniame susitikime, vykusiame šių metų birželį, duoto pažado, kad Baltarusija visiškai įsitrauks į tolimesnį streso testų peržiūros procesą, matome atvirkštinę situaciją, kai keičiama licencijų išdavimo tvarka skubinant fizikinį Baltarusijos BE paleidimą.

„Nerimą kelia Baltarusijoje vykstantys procesai: skubotas teisės aktų pakeitimas suskaidant licencijos išdavimą į atskiras dalis, skubotas licencijos išdavimas ir kuro krovimo pradžia.

Stebėdami situaciją matome didžiulį Baltarusijos BE paleidimo politizavimą, ypač vertinant, kad visa tai daroma rinkimų akivaizdoje. Tai rodo, kad Baltarusijai iš esmės branduolinės saugos ir aplinkosaugos užtikrinimas Baltarusijos BE nėra pirmaeilis klausimas“, – laiške akcentuoja ministras Ž. Vaičiūnas.

Atsižvelgdamas į šią grėsmingą situaciją bei pabrėždamas, kad demonstruojamas nepagarbos branduolinei saugai precedentas gali pasikartoti ir kitose kaimyninėse Europos Sąjungos valstybėse, kurios siekia eksploatuoti branduolines elektrines, ministras paragino EK imtis lyderystės ir dėti visas pastangas spartinti streso testų peržiūros procesą, kadangi kiekviename tolimesniame Baltarusijos BE paleidimo etape bus vis sunkiau įgyvendinti streso testų rekomendacijas. Laiške taip pat pabrėžiama būtinybė Europos Komisijai turėti galimybę nuolatos stebėti, kaip įgyvendinamos branduolinės saugos gerinimo priemonės, vykdant nuolatinius ES ekspertų vizitus Baltarusijos BE.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)