„Vakar (ketvirtadienį – ELTA) jau pradėtas gabenti nepanaudotas branduolinis kuras iš saugyklos į pirmąjį energijos bloką su intencija pradėti kurą krauti į reaktorių. Galimai tas įkrovimas pirmos partijos gali įvykti jau šiandien (penktadienį – ELTA). Mums labiausiai nerimą kelia tai, kad procedūra leidimo išdavimo buvo skubiai pakeista ir kartu su tos procedūros pakeitimu buvo išduotas leidimas“, – sakė M. Demčenka.

„Mums tai kelia nerimą, nes gali būti klaidų šiame procese ir paveikti saugą“, – pridūrė jis.

Anot jo, kol kas nėra informacijos, kad saugos rekomendacijos būtų įgyvendintos.

„Su kuro įvežimu į reaktorių tas blokas pasidaro branduoliniu įrenginiu, atsiranda galimybė branduolinių avarijų incidentų. Pradėtas pirmo bloko paleidimas neįgyvendinus visų rekomendacijų. Mes neturime informacijos, kad jos įgyvendintos. Tai kelia nerimą, nes prasidėjo energijos bloko paleidimas ir vis bus sunkiau tas rekomendacijas įgyvendinti“, – teigė M. Demčenka.

Jo teigimu, fizikinis paleidimas, kai bus tikrinamas reaktoriaus pasirengimas, jau prasidėjo gavus leidimą. Jis turėtų trukti iki 2 mėnesių.

„Elektrinės paleidimas prasidėjo. Yra keli etapai: fizikinis paleidimas, energetinis paleidimas, bandomasis pramoninis eksploatavimas, po kurio paleidimas baigaisi ir prasideda pramoninis eksploatavimas. Elektros per fizikinį paleidimą nebus. Reaktorius rengiamas, tikrinamas, bandomas, ar atitinka visus projektinius parametrus. Po jo bus energetinis paleidimas, kurio metu galimas pirmos elektros pagaminimu“, – sakė VATESI vadovas.

„Pirmas fizikinis paleidimas užima iki 2 mėnesių, energetinis paleidimas iki pirmos elektros gamybos – dar apie 2 mėnesius, tada bandomasis pramoninis eksploatavimas 4-6 mėnesiai“, – sakė M. Demčenko.

Penktadienį į pirmojo Astravo atominės elektrinės (AE) bloko reaktorių pradėtas krauti branduolinis kuras, praneša valstybinė Baltarusijos naujienų agentūra „BelTA“ .Energetinis Astravo AE paleidimas ir prijungimas prie Baltarusijos elektros energijos sistemos planuojamas ketvirtąjį šių metų ketvirtį.

Baltarusija 2 400 megavatų (MW) galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Jėgainę sudarys du 1 200 megavatų galios blokai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją