Dokumentas reglamentuos, kaip technologiškai neutraliuose aukcionuose bus nustatomos didžiausių pasiūlymų kainų ribos. Pirmasis toks aukcionas numatomas dar šiemet.

Pasak VERT, atskaitinės technologijos ir jos kaštų dydžiai, kiti rodikliai ar parametrai bus vertinami remiantis kitų šalių patirtimi, naujausia ekspertų, kompetentingų institucijų ir suinteresuotųjų šalių informacija, tyrimais ir moksline literatūra, konsultantų atliktomis analizėmis ir kitais šaltiniais.

Didžiausia kainos riba naujiems gamintojams bus apskaičiuojama atskaitinės technologijos kaštus padidinant 1,5 koeficientu, kuris susijęs su prognozuojamų sąnaudų ir gautinų pajamų neapibrėžtumais. Koeficientas pasirinktas remiantis kitų šalių (Airija, Lenkija) praktika.

Didžiausia kainos riba esamiems gamintojams bus nustatoma 0,6 koeficientu sumažinant didžiausią naujų dalyvių kainos ribą.

„Šis koeficientas pasirinktas atsižvelgiant ir į tai, kad dalies esamų gamintojų investicijos jau yra atsipirkusios (remiantis Lenkijos taikoma praktika) bei siekiant didžiausio ekonominio naudingumo ir mažiausios finansinės naštos elektros energijos vartotojams (...)“, – pranešė VERT.

Litgrid“, Energetikos ministerija ir VERT iki metų pabaigos priims ir kitus, su pajėgumų mechanizmu susijusius Elektros energetikos įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus.

Seimas birželį priėmė šio įstatymo pataisas, numatančias elektros pajėgumų užtikrinimo mechanizmą. Jis bus įgyvendinamas skelbiant aukcionus, kuriuose galės dalyvauti ne tik elektros gamybos įrenginiai, bet ir kaupimo įrenginiai, pavyzdžiui, baterijos, taip pat nepriklausomų elektros energijos paklausos telkėjų valdomi įrenginiai.

Įstatymo pakeitimai leidžia užtikrinti vadinamąją tikėtiną apkrovos praradimo tikimybę (angl. Lost of Load Expectation, LOLE) ne didesnę kaip 8 val. per metus. Iki tol teisės aktai nenustatė jos vertės. Nesiimant veiksmų, tikėtina, kad apkrovos praradimo tikimybė po 2025 metų pastebimai išaugtų.

Mechanizmas turi būti suderintas su Europos Komisija. Energetikos ministerija anksčiau BNS sakė, kad vyksta aktyvus derinimo procesas, o sprendimo tikimasi iki rudens.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)