Valstybės valdoma „Klaipėdos nafta“ skelbia, kad jos valdomame Klaipėdos naftos terminale laukiama prisišvartuojant tanklaivio „UMLMA“, kuris atgabena apie 75 tūkst. tonų naftos krovinį iš JAV. Tai bus jau devintasis šiemet tanklaivis su žaliavine nafta, skirta Baltarusijai.

„Tanklaivis „UMLMA“ Klaipėdos naftos terminale lankysis pirmą kartą. Iš JAV Port Nečes (Port Neches- Beaumont) uosto, esančio Teksaso valstijoje, atplaukiantis tanklaivis, pastatytas 2006 metais ir plaukiojantis su Kataro vėliava, Klaipėdos uostą turėtų pasiekti rugpjūčio 6-8 dienomis“, – teigiama „Klaipėdos naftos“ pranešime.

Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklą žaliavinė nafta iš Klaipėdos uosto pasieks geležinkeliu.

„Klaipėdos nafta“, pagal ilgalaikę 2016 metais pasirašytą sutartį su Baltarusijos bendrove BNK, užtikrina naftos produktų ir žaliavinės naftos tranzitą per Klaipėdos naftos terminalą. Pernai atnaujinta sutartis galioja iki 2021 metų pabaigos.

„Šiemet net 64 proc. naftos, kurią iš jūrinės rinkos į Baltarusiją importuoja BNK, keliauja per KN valdomą terminalą. Taip KN prisideda prie Baltarusijos siekio diversifikuoti naftos tiekimo šaltinius – šiemet baltarusiai per Klaipėdą importuoja jau antrą naftos krovinį iš JAV“, – pranešime teigia „Klaipėdos naftos“ vadovas Darius Šilenskis.

Šiemet Klaipėdoje per pirmąjį pusmetį perkrauta apie 669 tūkst. tonų žaliavinės naftos (8 tanklaiviai), kai pernai per visus metus – apie 100 tūkst. tonų (du tanklaiviai). Pasak D. Šilenskio, jau devintasis žaliavinės naftos importo tanklaivis šiemet leidžia daryti prielaidą, kad ši paslauga tampa aktuali klientams ir tikėtinas jos tęstinumas ilgalaikėje perspektyvoje.

Portalų marinetraffic.com ir myshiptracking.com duomenimis, „UMLMA“ maždaug prieš savaitę išplaukė iš JAV Teksaso valstijos.

Baltarusijos naftos pramonės veiklą koordinuojantis valstybinis koncernas „Belneftechim“ praėjusią savaitę pranešė, kad rugpjūčio pradžioje į Klaipėdą atvyks laivas iš JAV Bomonto uosto su 80 tūkst. tonų amerikietiškos „White Eagle Blend“ (WEB) rūšies naftos.

Pasak „Belneftechim“, iš Klaipėdos nafta bus geležinkeliu pristatyta Novopolocko naftos perdirbimo bendrovei „Naftan“.

Birželio pradžioje į Klaipėdos uostą iš Bomonto uosto Teksaso valstijoje atplaukė tanklaivis, atgabenęs Baltarusijai 77 tūkst. tonų naftos.

Gegužę į Klaipėdą atvyko laivas su Baltarusijai skirta nafta iš Saudo Arabijos, sausį ir balandį – du tanklaiviai iš Norvegijos, kovą – keturi naftos kroviniai iš Rusijos.

Iki tol nafta per Lietuvą į Baltarusiją buvo gabenta 2017 metais.

Rusijai šių metų pradžioje sumažinus naftos tiekimą vamzdynais Baltarusijos perdirbimo gamykloms, prezidentas Aleksandras Lukašenka nurodė skubiai ieškoti alternatyvių tiekėjų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)