„Jie (Lenkija – ELTA) palaiko mūsų poziciją, kad neturi būti perkama elektra iš to objekto, kuris yra nesaugus, ir tai tikrai didžiulė parama. Mes turime savo įstatymus, kuriuos taip pat pabrėžiame, kad tai yra grėsmė nacionaliniam saugumui, taip pat įstatymai, draudžiantys pirkti elektros energiją iš šio objekto. Visa tai stipriai komplikuoja ir ekonomine prasme elektrinę, kurios fizinis paleidimas jau kitą mėnesį galėtų įvykti“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė L. Linkevičius.

„Šioje vietoje nematome jokių galimybių atsitraukti. Tai turi suprasti visi – ir Baltarusija, ir visi kiti, kurie stebi šį procesą“, – pridūrė jis.

Anot ministro, iš Baltijos šalių norėtųsi matyti daugiau realių veiksmų.

„Jiems taip pat svarbu branduolinės saugos standartai, jiems taip pat svarbu, kad Baltarusija tai vykdytų, tačiau mes norėtume ženklesnių supratimo ženklų, nes kalbama apie poveikį objektui, kuris nuo pat pradžių statomas pažeidžiant standartus, normas. Tai yra ne tik dvišalė problema, tai ir regioninė problema, ir ES problema, ką ES vadovai ne kartą yra pasakę. Bet tai turi matytis praktikoje. Toliau tęsime darbą su Latvija ir Estija“, – teigė L. Linkevičius.
Jis pabrėžė, kad kalbėtis su Baltijos šalimis dėl Astravo AE elektros energijos nepirkimo „niekada nebus per vėlu“.

„Tai tik fizinis paleidimas, energetinis bus kitų metų pradžioje, komercinis – dar vėliau, yra planai dar ir kitus reaktorius statyti, taip kad čia niekada nevėlu (kalbėtis – ELTA) ir problemų yra daug. Pirmiausia saugumo aspektai, bet taip pat ir ekonominiai, kas Baltarusijai yra didžiulė našta, nes jie nemato perspektyvų, kaip parduoti energiją, kai pradės veikti“, – sakė ministras.

„Reikėtų pridurti ir rezervinius pajėgumus, kurie taip pat nėra nustatyti, todėl energetinio paleidimo tiesiog negali būti, kol to nėra“, – pridūrė jis.

Pasak L. Linkevičiaus, Baltarusijos retorika elektrinės klausimu yra pasikeitusi, tačiau realių darbų nematyti.

„Retorika yra pasikeitusi, baltarusiai neneigia, kad jie turėtų daryti daugiau saugumo požiūriu, kad turėtų įtraukti veiksmų planą, rekomendacijas pateikti, streso testus įvykdyti po didelių atidėliojimų, jie turi tai padaryti, tačiau kol kas to nepadarė ir nematome realybėje šių pastangų. Čia nėra vietos kompromisui ir nematome galimybės sutarti, kol nepasikeis kaimynų požiūris“, – „Žinių radijui“ teigė ministras.

Baltarusija 2 400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Jėgainę sudarys du 1 200 megavatų galios blokai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)