„Iki šitos perspektyvos pabaigos, tos, kuriai tie pinigai bus skirti, finansavimo turėtų pakakti, o vėliau jau reikės rūpintis, kad kitoms finansinėms perspektyvoms būtų pakankamas finansavimas tęsti mūsų nepertraukiamą procesą“, – BNS antradienį sakė jėgainės generalinis direktorius Audrius Kamienas.

ES lyderiai po įtemptų derybų antradienio naktį galutinai nutarė, kad 2021-2027 metais elektrinės uždarymo darbams bus skirta 490 mln. eurų. Lietuvai tektų prisidėti 14 proc. iš valstybės biudžeto ir IAE lėšų.

„Iki šiol skaičiavome, kad prisidėdavome ir ženkliau negu 14 proc. Manome, kad ši proporcija yra teisinga ir sąžininga“, – sakė A. Kamienas.

Pasak jo, per artimiausius septynerius-aštuonerius metus vienas didžiausių darbų yra pasirengimas reaktorių išmontavimui.

„Pagrindinis dėmesys yra pasiruošti fiziniams reaktorių išmontavimo darbams, tai reiškia, padaryti vadinamų galimybių pasirinkimo studiją, atlikti poveikio aplinkai vertinimą, paruošti techninį projektą patiems fizinio išmontavimo darbams. Tai vienas didžiausių iššūkių. O kitas iššūkis, be abejo, – reikia pasistatyti paviršinį atliekyną“, – sakė IAE generalinis direktorius.

Jis pažymėjo, kad toliau bus tęsiamas ir kitos įrangos išmontavimas. Galutinai baigti visus IAE uždarymo darbus numatoma iki 2038 metų.

Paskutiniais pernai pavasarį skelbtais skaičiavimais, Ignalinos AE uždarymas turėtų kainuoti 3,316 mlrd. eurų.

„Šiandien aš kitos sumos jums nepasakysiu. Tas projektas galutinio eksploatavimo nutraukimo plano yra toks ir kol kas mes jo kitokio neturime“, – antradienį sakė IAE vadovas.

Europos Parlamentas yra išsakęs paramą Lietuvos prašymui, kad Ignalinos AE uždarymui naujame o ES biudžete 2021-2027 metais būtų skirta 780 mln. eurų. Europos Komisija siūlė skirti 552 mln. eurų.

2014-2020 metais jėgainės uždarymui ES skyrė 450,8 mln. eurų, 2007-2013 metais – 837,4 mln. eurų.

Lietuva uždaryti Ignalinos AE įsipareigojo stodama į ES. Vienintelė Baltijos šalyse atominė elektrinė galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)