Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) teigė negalinti nustatyti, kur yra branduolinis reaktorius, su kuriuo galimai susijęs padidėjęs radiacinis fonas, apie kurį praėjusią savaitę pranešė kelios Šiaurės Europos šalys, įskaitant Suomiją ir Švediją.

Vienas Nyderlandų mokslo institutas teigė, kad radioaktyvumo lygio padidėjimo šaltinis yra Rusijoje, kita teorija skelbė, kad radiacinis fonas padidėjo dėl Latvijoje degintos medienos, kuri buvo vis dar užteršta po Černobylio branduolinės jėgainės katastrofos.

Rusijos branduolinės energetikos bendrovė „Rosenergatom“ paneigė įtarimus, kad incidentas galėjo įvykti vienoje iš dviejų jos branduolinių jėgainių, o Prancūzijos nevyriausybinė organizacija paneigė Latvijos teoriją, atsižvelgdama į aptiktus izotopus.

Padidėjęs radioaktyvumo lygis „labiausiai tikėtina yra susijęs su branduoliniu reaktoriumi, kuris arba veikia, arba jame atliekami priežiūros darbai, kurių metu kartais išskiriamas nedidelis kiekis radioaktyvių medžiagų“, pranešime teigė TATENA.

Vienoje įsikūrusi organizacija pranešė, kad daugiau nei 40 valstybių, įskaitant Rusiją, patvirtino, kad jų žemėje nenutiko nieko neįprasta.

„TATENA atmetė galimybę, kad išskyrimas buvo susijęs su netinkamu radioaktyvaus šaltinio naudojimu, – teigiama pranešime. – Taip pat mažai tikėtina, kad radiacijos lygio padidėjimas bus susijęs su branduolinio kuro perdirbimo gamykla, panaudoto branduolinio kuro baseinu ar radioaktyvių prietaisų naudojimu pramonėje ar medicinoje.“

Agentūra taip pat patvirtino, kad dalelių koncentracija ore „yra labai labai maža, todėl nekelia pavojaus žmonių sveikatai ar aplinkai“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją